Procureur wil verslag over vandalenrit

LEEUWARDEN, 24 JAN. De procureur-generaal bij het gerechtshof in Leeuwarden, mr. H. Addens, eist opheldering van het Openbaar Ministerie in Groningen en Zwolle, van de gemeentelijke politiekorpsen van Groningen en Zwolle en van de Spoorwegpolitie over de gang van zaken tijdens de ongeregeldheden verooraakt door FC Groningen-supporters afgelopen zondag.

Een groep van ongeveer 120 supporters die op weg was naar de voetbalwedstrijd FC Twente- FC Groningen in Enschede werd in Zwolle wegens overlast en vernielingen teruggestuurd naar Groningen. In twee treinstellen werd voor 160.000 gulden schade aangericht.

Het O.M. in Groningen besloot geen aanhoudingen te verrichten omdat er te weinig politiepersoneel op de been kon worden gebracht en omdat de bewijsvoering tegen de daders moeilijk zou zijn.

Het onderzoek dat het Leeuwarder hof nu instelt heeft plaats naar aanleiding van Kamervragen aan de minister van justitie over het uitblijven van arrestaties na de baldadigheden op het station van Zwolle en de vernielingen in de trein. Over twee weken moet het zijn afgerond.

De NS blijft op haar standpunt dat ze volgens de regels heeft gehandeld. Het O.M. in Groningen liet eerder weten dat ze te laat en foutief is ingelicht door de NS, waardoor geen arrestaties konden worden verricht.