Philips-participatie in grote videoketen VS lijkt te slagen

De Amerikaanse videoketen Blockbuster heeft het bod op de Britse videoketen Cityvision verlengd tot 12 februari.

Philips is eind vorig jaar met Blockbuster een optie op aandelen Cityvision overeengekomen indien het bod van Blockbuster slaagt. Blokckbuster heeft inmiddels 50 procent van de aandelen in de Britse keten in handen.

Blockbuster biedt per aandeel Cityvision 48 pence in contanten of 50 pence in de vorm van aandelen Blockbuster. In totaal komt het bod uit op 135 miljoen dollar, 243 miljoen gulden.

In november heeft Philips met Blockbuster een overeenkomst gesloten voor een participatie van 66 miljoen dollar, 119 miljoen gulden, in het Amerikaanse bedrijf. De investering kan worden aangewend voor een directe participatie in Blockbuster, danwel voor een participaite in Cityvision.

Blockbuster is de grootste keten van videotheken in de Verenigde Staten en is eveneens actief in Latijns-Amerika, het Verre Oosten en Europa. Philips wil haar belangen in de videoverhuur vorm geven, omdat de winkels een uitstekende mogelijkheid bieden de nieuwe intractieve compact disc (CD-I) aan de man te brengen en later eventueel de videobanden voor het nieuwe televisiesysteem, HDTV. Philips heeft vorig jaar voor 900 miljoen gulden een meerderheidsdeelneming verworven in de Belgische Super Club, een videoketen met 500 winkels in de VS en 100 in België.