Parlement Japan koopt twee Buicks

TOKIO, 24 JAN. Het Japanse parlement heeft de consumenten in Japan die geen lust hebben Amerikaanse auto's te kopen een voorbeeld gesteld. Het heeft twee Buicks gekocht.

De twee auto's - Buicks Park Avenue van 3,8 liter gemaakt door General Motors - zijn de eerste buitenlandse auto's die het Lagerhuis koopt voor officieel gebruik.

Een woordvoerder van het parlement zei dat de aankoop was gedaan in de geest van het "Actieplan' dat tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Bush twee weken geleden door Japan was aangekondigd. Doel van dat plan is de invoer van Amerikaanse produkten op te voeren om het Japanse handelsoverschot met de VS te verminderen. Het handelsoverschot bedroeg in het afgelopen jaar 38 miljard dollar. Ongeveer driekwart daarvan kwam voor rekening van Japanse auto's en auto-onderdelen.

“We besloten Amerikaanse auto's te kopen om een voorbeeld te stellen aan de Japanse bevolking over hoe Japan moet samenwerken met de VS”, zei de woordvoerder, die verder anoniem wenste te blijven.

Het Japanse persbureau Kyodo suggereerde vandaag dat de aankoop van de twee auto's een verontschuldigend gebaar is van het Lagerhuis voor de uitlatingen van zijn voorzitter, Yoshio Sakurauchi. Die zei zondag dat de Verenigde Staten een “onderaannemer” van Japan waren geworden. En Amerikaanse werknemers zouden “lui en analfabeet” zijn. Na woedende reacties uit de VS, bond de parlementsvoorzitter in en zei hij dat het niet zijn bedoeling was geweest Amerikaanse werknemers te vernederen. (AP)