Overvallers stelen Greco en Velazquez

ROME, 24 JAN. Bij een overval op een museum in de Noorditaliaanse stad Modena zijn vijf belangrijke schilderijen gestolen: een Velazquez, een El Greco, een Correggio en twee werken van Guardi.

Om tien over half zeven gisteravond kwamen vier gewapende mannen met bivakmutsen op hun hoofd de Galleria Estense binnen. Op dat moment waren er geen bezoekers. Terwijl de bewakers en het administratief personeel, in totaal zeven mensen, onder schot werden gehouden, haalden de overvallers de vijf werken van de muur en haalden de schilderijen uit hun lijst. Ze wisten precies wat ze wilden hebben en stonden binnen een paar minuten weer buiten, zonder de bewakers op te sluiten. Een van de bewakers had het alarmnummer van de carabiniere weten te bellen, maar die kwamen te laat. Er was geen directe alarmlijn met de politie.

Van de gestolen werken zijn die van Velazquez en Correggio volgens kunstcritici de belangrijkste. Het schilderij van de Spaanse schilder Diego Velazquez was het portret uit 1639 van Francesco I d' Este, hertog van Modena. Van Correggio werd de Madonna met kind gestolen, ook wel de Madonna Campori genoemd. Beide zijn volgens een kunstcriticus “van onschatbare waarde”.

De andere gestolen werken zijn een triptiek op hout van El Greco, en twee schilderijen van de Venetiaanse kunstenaar Francesco Guardi: Eiland van San Giorgio Maggiore, en Het plein van San Marco.