Nieuw asfalt na ongeluk met tankauto

AMSTERDAM, 24 JAN. Het wegdek op de A10 bij de afslag Almere-Amersfoort, waar gistermiddag een tankauto met afgewerkt frituurvet kantelde, wordt vandaag opnieuw geasfalteerd. Dit betekent dat de afrit tot en met de avondspits voor alle verkeer is gesloten.

Het weggedeelte al is sinds gistermiddag gestremd nadat de 58-jarige bestuurder van de tankauto op de afrit de macht over het stuur verloor. De tankauto raakte een vangrail en kantelde, waarbij de chauffeur uit de cabine werd geslingerd en onder de nog doorschuivende combinatie terecht kwam. De man overleed op weg naar het ziekenhuis.

Bij het ongeval braken de sluiters van de tank. Het verwarmde vet drong in het asfalt, waarna het stolde. Nadat de tankauto met behulp van vier kraanwagens was verwijderd, bleek het wegdek te glad om verkeer toe te laten. Rond de afrit ontstond een enorme verkeerchaos. Schoonmakers begonnen vannacht met een schoonmaakoperatie, waarbij rijkswaterstaat, de milieudienst, brandweer en politie betrokken waren.

De schoonmakers bleken echter niet in staat het zogenaamde "zeer open asfalt beton' (zoab) te reinigen. Dit type asfalt wordt gebruikt wegens zijn geluidabsorberende werking. Nadeel van het asfalt is dat het zeer poreus is. Hierdoor slibt het wegdek snel dicht met vuil. Rijkswaterstaat beschikt over een speciale reinigingswagen om dit wegdek te reinigen, maar men was gisteren niet opgewassen tegen deze vervuiling. De huidige buitentemperatuur speelde daarbij een rol.