Luitenant veroordeeld voor ontucht

ARNHEM, 24 JAN. De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem heeft vanmorgen een 25-jarige tweede luitenant van de luchtmacht veroordeeld tot 4 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een dienstverlening van 180 uur. De officier van justitie eiste twee weken geleden een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk.

De man, die homoseksueel is, is schuldig bevonden aan het seksueel misbruiken van ten minste vier kadetten van de Koninklijke Militaire Akademie (KMA) in Breda. Hij had met de kadetten ontucht gepleegd nadat hij ze had bedwelmd met een slaapmiddel dat hij in Irish coffee of chocolademelk had gedaan. In één geval achtte de militaire kamer de ontucht niet bewezen.

De militaire kamer ging niet mee met de eis van de officier van justitie om de luitenant twee jaar lang onder psychotherapeutische behandeling te stellen. De rechtbank neemt aan dat de inmiddels begonnen behandeling tot een goed einde zal worden gebracht. Volgens een psychiatrisch rapport is de man verminderd toerekeningsvatbaar.

De luitenant werd in maart vorig jaar gearresteerd, maar pas in december werd bekendgemaakt waarvan hij werd verdacht. Volgens luitenant-kolonel I. Holtel van de stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht heeft de KMA verkeerd gereageerd op het geval. De man zou al eerder hulpverlenende instanties van zijn problemen op de hoogte hebben gesteld, maar volgens Holtel hadden die instanties hem “laten zwemmen”.