KLM werft en British Airways stoot af

ROTTERDAM, 24 JAN. De KLM zal dit jaar ruim 200 extra verkeersvliegers en 800 extra stewardessen aantrekken om haar Europees routenet te kunnen uitbreiden met twintig procent. Dit heeft een woordvoerder van de KLM desgevraagd bevestigd.

De KLM en haar regionale dochter KLM Cityhopper zullen gedurende het komende boekjaar 1992/93 dat 1 april 1992 begint, het extra personeel aannemen. Het daarop volgende boekjaar zullen nog eens 400 extra cabinepersoneelsleden worden geworven. Dat jaar wil de KLM het netwerk in Europa met 6 procent uitbreiden. De luchtvaartmaatschappij weet nog niet hoeveel nieuwe vliegers dat jaar nodig zijn. De KLM verwacht dat ongeveer de helft van de benodigde vliegers in Nederland gevonden zullen worden en de rest in het buitenland. Vrijwel al het cabinepersoneel (stewardessen) zal uit Nederland komen.

Volgens de KLM-woordvoerder doorkruist de aanname van het nieuwe personeel niet de begin vorig jaar aangekondigde inkrimping van het grondpersoneel met 3.500 mensen. “We hebben meer personeel in de vliegtuigen nodig om onze capaciteit te vergroten. We zullen de nieuwe vluchten afhandelen met minder grondpersoneel omdat we de produktiviteit op de grond verhogen.”

De uitbreiding van het Europees routenet is het gevolg van de doelstelling om het Europees marktaandeel van 2,6 tot zo'n 10 procent te vergroten. Aangenomen wordt dat de KLM niet door autonome groei dit marktaandeel kan bereiken en de eventuele fusie met British Airways (BA) voor het benodigde volume zal zorgen.

De KLM gaat vooral de dagelijkse frequentie op de Europese bestemmingen verhogen. Vergroten van het Europese marktaandeel is volgens de KLM noodzakelijk omdat de concurrentie binnen Europa na 1992 groter zal worden. Via de Europese lijnen voert de KLM passagiers aan die op Schiphol overstappen op intercontinentale vluchten. De KLM heeft ruim 25.000 mensen in dienst.

British Airways zal 300 banen schrappen op de luchthaven Gatwick in Londen. Dit heeft BA gisteren bekend gemaakt. De inkrimping is een onderdeel van een driejaren plan om de winstgevendheid van Gatwick te verhogen. BA denkt de reductie van personeel onder andere te bereiken door vroegtijdige uittreding van oudere werknemers. Bij BA werken in totaal 54.400 mensen, van wie 5.700 op Gatwick.