Grote vraag naar Unisys; beurskoers stijgt met 22 pct

De Amerikaanse computerproducent Unisys heeft vorig jaar een verlies geleden van 1,39 miljard dollar (2,5 miljard gulden) tegenover een verlies van 436,7 miljoen dollar in 1990.

De omzet verminderde van 10,1 miljard tot 8,7 miljard dollar (15,7 miljard gulden). Vorig jaar kondigde het bedrijf reorganisatieplannen aan waarbij onder meer 10.000 banen verloren gaan. Topman James Unruh verklaarde dat de sanering volgens schema verloopt en dat zijn onderneming nu in de juiste positie verkeert om dit jaar weer op winst te komen. In het laatste kwartaal van vorig jaar boekte Unisys een winst van 80,5 miljoen dollar na een verlies van 88,5 miljoen dollar in het laatste kwartaal van 1990. De omzet in het laatste kwartaal verminderde van 2,9 miljard tot 2,5 miljard dollar.

Volgens Unruh is de omzetvermindering een weerspiegeling van de aanhoudende zwakte van de computermarkt, maar vertoont de orderontvangst de laatste maanden de sterkste groei van de laatste vijf jaar.

Op de New York Stock Exchange reageerden beleggers enthousiast op dit nieuws. De koers van het aandeelUnisys trok gisteren 1⅜ (22 procent) aan naar een slot van 7⅛ dollar. Het was het meest actieve aandeel op Wall Street met een omzet van ruim 13,9 miljoen stuks op totaal 121,2 miljoen verhandelde aandelen.