Genscher wil straf bij verspreiden kernwapens

NEW YORK, 24 JAN. De Duitse minister van buitenlandse zaken, Hans-Dietrich Genscher, heeft gisteren voorgesteld dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties sancties moet opleggen aan ieder land dat zich schuldig maakt aan de verspreiding van kernwapens.

Deze kwestie zou volgens hem hoog op de agenda moeten staan tijdens de bijeenkomst van de Veiligheidsraad die op initiatief van Groot-Brittannië eind deze maand in New York wordt gehouden. Hij zei te denken aan een reeks strafmaatregelen die tot “een volledig isolement” zouden leiden voor landen die proberen kernwapens te verwerven door deze zelf illegaal te produceren of door buitenlandse wetenschappers aan te trekken.

Volgens de Duitse bewindsman, die gisteren in New York een onderhoud had met de secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros-Ghali, was zijn voorstel ook met instemming begroet door zijn Amerikaanse, Franse en Russische ambtgenoten. Met Britse functionarissen zou hij het nog nader bespreken.

Naar verluidt willen de vijftien leden van de Veiligheidsraad een grotere rol toekennen aan de secretaris-generaal. Zij willen hem verzoeken nieuwe methodes te ontwikkelen om met hulp van de VN conflicten in een vroeg stadium de kop in te drukken.

Intussen heeft de Franse minister van buitenlandse zaken, Roland Dumas, bij een bezoek aan Moskou verklaard dat hij “gerustgesteld” is over het toezicht op de kernmacht van de voormalige Sovjet-Unie. Hij besprak deze kwestie gisteren met de Russische president, Boris Jeltsin, en met de bevelhebber van de strijdkrachten van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), maarschalk Jevgeni Sjaposjnikov. Jeltsin heeft de verantwoordelijkheid over de kernmacht. “De (bevelsstructuur) zoals die mij werd uitgelegd is duidelijk geruststellend”, aldus de Franse minister, die ook te horen kreeg dat de Russen ervan uitgingen als enige staat van het GOS kernwapens te behouden.

Uit Washington komen intussen berichten dat president Bush wellicht al volgende week drastische verminderingen zal aankondigen van de Amerikaanse strategische kernmacht. Ook de staten van het GOS zouden zulke stappen moeten nemen. De Amerikanen zouden bereid zijn om hun op onderzeeërs gestationeerde raketten te ontmantelen indien de staten van het GOS hetzelfde zouden doen met een deel van hun raketten te land. (Reuter, AFP, AP)