Foto: KINDERDIJK - Schaatsers die zich, zoals ...

Foto: KINDERDIJK - Schaatsers die zich, zoals vanmorgen in Kinderdijk, op natuurijs willen begeven moeten er rekening mee houden dat het ijs op de meeste plaatsen levensgevaarlijk is.

De gemiddelde dikte van het ijs, vier tot zes centimeter, is onvoldoende om veilig te kunnen schaatsen. De Rijkspolitie in Leeuwarden meldt dat het in Friesland uiterst gevaarlijk is op vaarten en plassen te schaatsen. Hier en daar wordt wel geschaatst op ondergelopen weilanden, maar zelfs daar is het ijs is onbetrouwbaar. De schaatslijn van de Koninklijke Nederlandse Schaats Bond en ANWB voor een overzicht van toertochten en wedstrijden op natuurijs bevatte vanmorgen nog geen aankondigingen. Volgens de weersvoorspellingen wordt de vorst langzaam maar zeker teruggedrongen. Vannacht zal het nog licht tot plaatselijk matig vriezen, maar zo koud als in de afgelopen nacht, toen het 8 tot 10 graden vroor, wordt het voorlopig niet meer. De wind blijft zwak, maar zal steeds minder koude lucht aanvoeren. Waar de mist optrekt kan plaatselijk de zon doorbreken. De minimumtemperatuur in de nacht en ochtend bedraagt vijf graden onder nul, overdag wordt het iets boven het vriespunt. Van zondag tot en met woensdag wordt een overgang naar minder koud weer voorspeld met meer bewolking. Neerslag wordt niet verwacht. (Foto NRC Handelsblad/ Freddy Rikken)