Eurabic doet vooral zaken met Libië

HAARLEM, 24 JAN. Het Hoofddorpse Eurabic Trade BV, dat als intermediair heeft gefungeerd bij een "verdachte leverantie' uit de Verenigde Staten aan Libië heeft gisterochtend meteen opening van zaken gegeven aan een aantal leden van de Tweede Kamer. Dat stelt de advocaat van het bedrijf, mr. L.J.L. Heukels uit Haarlem. Het transport werd op 10 december in Frankfurt geblokkeerd, nadat de Duitse overheid op de valreep een speciaal decreet had uitgevaardigd. Naar nu blijkt ging het om een optische meettafel.

Eurabic is een handelsmaatschappij, waarvan één van de directeuren een al tien jaar in Nederland wonende Libiër is. Zestig procent van de omzet van de onderneming wordt bereikt door handel met Libië, maar zij doet ook zaken met andere Noordafrikaanse landen als Algerije en Tunesië.

In het onderhavige geval was het bedrijf door een centrale inkooporganisatie in Tripoli gevraagd een meettafel te leveren die voorkomt in een catalogus van het Amerikaanse bedrijf Oriel Corporation in Straford (Connecticut). De Nederlandse agent voor Oriel, dat ook vestigingen heeft in Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is het Rotterdamse Fairlight BV, dat de tafel op 22 november kon leveren. De twee duurste onderdelen moesten overigens uit Duitsland komen.

Het is volgens Heukels niet duidelijk of de CIA de Nederlandse Economische Controledienst (ECD) heeft getipt, maar bij uitvoerig onderzoek bleken de facturen in orde en bovendien kon de lading niet worden tegengehouden op grond van Nederlandse regels voor de levering van strategische goederen aan Libië. De kisten zijn daarna per vrachtwagen naar Frankfurt verzonden, om de eenvoudige reden, zo stelt Heukels, dat de KLM maar éénmaal per week op Tripoli vliegt en het Duitse Lufthansa dagelijks.

Volgens een woordvoerder in Bonn omvatte de partij zogenoemde "dual use' meet- en precisie-apparatuur. Het zou volgens de Duitse autoriteiten dus ook geschikt zijn voor lasersturing van raketten. De centrale inkooporganisatie in Tripoli was omschreven Central Repair Shop.

Er zijn volgens de Duitsers twee Amerikaanse afzenders, een daarvan was Oriel.