Edberg-Courier is een herhaling van de finale op Flushing Meadow

MELBOURNE, 24 JAN. De finale van de open Australische tenniskampioenschappen gaat tussen de Zweed Stefan Edberg en de Amerikaan Jim Courier. Melbourne is daardoor een herhaling van de finale van de US Open op Flushing Meadow op 18 september. Een perfect spelende Stefan Edberg won toen met 6-2, 6-4, 6-0 van Jim Courier.

Die perfectie demonstreerde de Zweed vandaag niet aan het begin van zijn strijd met de Zuidafrikaan Wayne Ferreira. Op het moment dat Richard Krajicek de teleurstellingen opmerkelijk onder controle had in zijn persconferentie, zocht Edberg nog naar zijn vorm, zoals hij het ook gedaan had in zijn vorige wedstrijd tegen Ivan Lendl.

Ferreira, voor het eerst van zijn leven in zo'n belangrijke halve finale, hielp de nummer één echter over het dode punt heen. Tegenover de precisie van Edberg stelde hij wat gedurfder tennis, maar het enige resultaat was dat hij bijna alle punten maakte. De zijne en die van de tegenstander. Na 6-6 en twee gemiste setpoints van Ferreira op 4-5, was dat bepalend voor de uitkomst in de tie-breaker en in de wedstrijd.

Edberg was, na een door blessures noodzakelijke rustperiode, opmerkelijk fit. Ferreira ook. De Zuidafrikaan had in Johannesburg een maand niet getennist omdat hij rust wilde na een zwaar jaar, hij had alleen maar golf gespeeld. Die door hem noodzakelijke geachte onderbreking van het wedstrijdritme, was in de halve finale van Melbourne terug te vinden. Edberg kon hem, op basis van zijn onvergelijkbare ervaring, dwingen tot onverantwoorde slagen. Het spel werd door één man gestuurd. Door Edberg, die slechts 31 fouten maakte tegen Ferreira 82.

“Het ging goed”, vond Ferreira, “tot de zon door de wolken kwam. Ik had er last van bij mijn service en van dat moment was mijn zekerheid verdwenen.” Edberg deed er onmiddellijk zijn voordeel mee. Hij bleef scherp en attent, moest soms wat geduld uitoefenen, maar haalde ruim alle punten binnen, die hij nodig had, 7-6, 6-1, 6-2.

“Een wedstrijd van slechts drie sets (en maar een paar minuten meer dan twee uur) is een ideale voorbereiding op de finale”, vond de net 26-jarige Zweed, die al veertien halve finales in Grand Slam-toernooien achter de rug heeft. “Ik denk zelfs dat mijn positie wat gunstiger is dan die van Jim Courier. Die heeft tenslotte vier dagen geen wedstrijd beleefd en dan raak je toch wat van je ritme kwijt.”

Edberg heeft de laatste jaren niet gelukkig gespeeld in de Australian Open. Twee keer staakte hij voortijdig door blessures de strijd. Vorig jaar werd hij "normaal' verslagen in de halve finale door Lendl. “Dit keer heb ik echter, na een wat moeilijk begin, erg goed gespeeld tegen Ivan. Dat is maatgevender dan mijn overwinning van vorig jaar op Jim Courier in New York. Het was In New York vorig jaar één van die dagen waar tenissers alleen maar van kunnen dromen. Alles lukte. Maar ik ben wijs genoeg om te weten dat zoiets maar héél zelden gebeurt. Ik zou al heel tevreden zijn als ik in de finale een beetje in de buurt van die prestatie in New York kan komen.”