De Lampe-winkel bleef precies tien minuten open

ROTTERDAM, 24 JAN. Schofterig en mensonteerend. Zo kenmerken werkneemsters van het kledingbedrijf Lampe de handelswijze van eigenaar Wolters Schaberg. Via een sluipende sanering sloot deze investeringsmaatschappij de afgelopen maanden zes Lampe-filialen. “We hoorden 's avonds om zes uur dat we dicht moesten. De volgende ochtend stonden de verhuiswagens al voor de deur.”

I. Kouwenhoven, filiaalhoudster van de Amstelveense vestiging, is nog kwaad als ze over de "overvalstechniek' van Wolters Schaberg praat. “Vrijdagavond werden we bij elkaar geroepen en werd ons verteld dat het filiaal dicht moest. We kregen nog één dag de tijd om de collectie van de hand te doen. En zaterdagmiddag om vijf uur viel het doek voor onze winkel.”

De verkoopsters uit Amstelveen moesten verhuizen naar een ander pand in Amsterdam-Noord, een voormalig onderkomen van concurrent Miss Etam. “We zijn weggestopt op een slechte lokatie. Kleren werden nauwelijks geleverd, ik moest alles zelf halen. Ieder middel om tot een goede omzet te komen, werd de grond ingeboord”, aldus Kouwenhoven. Tot overmaat van ramp hoorden de werkneemsters zes weken later - op 2 januari - dat ook dit filiaal moest sluiten. In het nieuwe jaar was de winkel zegge en schrijve tien minuten open geweest.

In 1990 verkocht Peek & Cloppenburg de Lampe-keten aan Wolters Schaberg. Met Lampe ging het toen al minder goed. Peek & Cloppenburg had de mantels en grote maten, zaken waarmee Lampe goed in de markt lag, van de hand gedaan. Flitsend en modieus werd de trend en Lampe bleef met haar keurige collectie zitten.

Volgens directiewoordvoerder J. Rosen Jacobsen van Wolters Schaberg hing het bedrijf aan een zijden draadje. “Om de boel dan te keren, is een flink hoog tempo nodig.” Zelf wil Rosen Jacobsen niet spreken van overvalstechniek. “We hebben niet tè ruw gehandeld. Hoewel het denkbaar is dat er scherven zijn gevallen.”

Bij het personeel hebben die scherven diepe snijwonden achtergelaten. “Hun argumenten voor het sluiten van de filialen kunnen best redelijk zijn. Maar het gaat om de manier waarop Wolters Schaberg met de mensen omgaat”, zegt E. Poell, verkoopster in het Haagse filiaal. “Neem nu Heerlen. Daar werden de ontslagbrieven zo op tafel gegooid. De verkoopsters moesten het zelf maar uitzoeken.

Niet alleen over de handelswijze, maar ook over het aangeboden sociaal plan hebben zowel werkneemsters als de Dienstenbond FNV zich kwaad gemaakt. Wolters Schaberg bood in eerste instantie een aanvulling op de uitkering van een halve maand salaris per dienstjaar. “Veel te weinig”, oordeelde de Dienstenbond. “Als dit zo blijft, komen er acties. Ook al zijn wij er eigenlijk de types niet naar”, zei verkoopster Poell.

Gisteravond werd een nieuw sociaal plan opgesteld. Voor de werkneemsters tot vijftig jaar wordt de uitkering met twintig procent aangevuld. De aanvulling geldt voor 2,5 maand per dienstjaar. Wie dus tien jaar lang bij Lampe werkte, ontvangt de aanvulling gedurende vijfentwintig maanden. Voor de werkneemsters tussen de 50 en 57,5 jaar geldt onder meer dat ze mee moeten doen aan een outplacement-regeling, waarbij Wolters Schaberg hen helpt elders aan de slag te raken. De Dienstenbond zal het voorstel positief aan haar achterban voorleggen.

Filiaalhoudster Kouwenhoven stond gedurende dertien jaar in een Lampe-winkel. De veertigjarige vrouw is vast van plan een andere baan te zoeken. “Ik ben nog te jong om uit het arbeidsproces te stappen.” Verkoopster Poell (21) weet nog niet wat ze zal doen. “Gisteren werd mij gevraagd of ik filiaalhoudster in Den Haag wil worden.” Ze is pas acht maanden in dienst. Toen ze solliciteerde, leek alles koek en ei. “Ik kreeg zelfs te horen dat het aantal vestigingen wellicht werd uitgebreid van twintig naar veertig.”

Nu, nauwelijks een jaar verder, zijn inmiddels zes filialen gesloten. Daarnaast zullen de twee filialen in Roermond en Zeist eind februari hun deuren definitief op slot doen. Rosen Jacobsen van Wolters Schaberg meent dat de overige twaalf Lampe-winkels voorlopig openblijven. “In ieder geval voor een periode van vier tot zes maanden. Daarna weet ik het niet precies.”