Daling beurskoers Crown van Gelder "voorbarige reactie'

AMSTERDAM, 24 JAN. Na koerdalingen in Tokio en op Wall Street moest ook het Damrak vanmorgen licht terug. De koers van Crown Van Gelder stabiliseerde zich na de forse koersdaling van de afgelopen dagen.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vanmorgen iets lager. De stemming werd gedrukt door het lagere slot op de beurzen in New York en Tokio. De hogere koers van de dollar, die gisteren de grens van 1,80 gulden doorbrak, vertraagde de koersdaling.

De handel was grotendeels beperkt tot de professionele marktpartijen die hun posities afbouwden vóór het weekeinde. Veel beleggers mengden zich vandaag niet in het spel. De mislukking van de loononderhandelingen in Duitsland heeft de zorgen over inflatie weer doen oplaaien. De EOE-index, die gisteren sloot op 292,22 punten, was omstreeks het middaguur 0,26 punten lager.

De omzetten waren wederom niet groot. Beleggers wachten de uitslag af van het overleg morgen van de G7, de zeven grote industrielanden. Aan de orde is daarbij ondermeer de lager koers van dollar. Diverse Duitse monetaire zegslieden lieten de afgelopen dagen al weten dat de Bundesbank niet van plan is de rente te verlagen om de dollar te ondersteunen.

Heineken negeerde de lagere trend. Net als de afgelopen dagen was weer sprake van enige vraag naar Heineken, hoewel de omzetten niet meer zo groot zijn als de afgelopen weken. Het bod van het Zwitserse Nestlé op de Franse producent van minderaalwater Perrier wakkert de al lange tijd smeulende overnamegeruchten over Heineken aan.

De koers van Stad Rotterdam steeg enkele procenten na geruchten dat verzekeraar Amev zijn belang van tien procent in Stad Rotterdam opvoert. Amev maakt sedert vorig jaar deel uit van het Nederlands-Belgische financiële conglomeraat Fortis. Amev wilde vanmorgen desgevraagd geen commentaar geven.

De koers van papierfabrikant Crown van Gelder (CVG) stabliseert zich nadat de koers eerder deze week acht gulden kelderde na het bekendmaken van de winstverwachting die minder was dan verwacht. Op de beursvloer wordt de koersval van CVG, dat nu 135 gulden waard is, vooral gezien als een "angstreactie' van korte-termijnbeleggers. De laatse onafhankelijke papierfabrikant in Nederland is volgens enkele analisten bij de papierfondsen nog steeds een van de meest aantrekkelijke beleggingen.

In marktkringen wordt de prognose van CVG dat de winst in 1992 lager zal uitkomen als gevolg van de lagere verkoopprijzen “zeer conservatief” genoemd. Zo liet papiergigant KNP kort geleden weten in het tweede kwartaal een verbetering van het prijsniveau te verwachten.

Bovendien wordt meer dan de helft van de omzet van CVG gegenereerd bij specialistische papierprodukten, waar de prijsdruk aanzienlijk minder is. CVG wil het aandeel van de "specialiteiten' in de komende jaren opvoeren tot 60 tot 65 procent. Daar komt bij dat het bedrijf een sterke vermogenspositie heeft.

Maar de belangrijkste reden voor de aantrekkelijkheid van CVG is de mogelijkheid dat het bedrijf wordt overgenomen door een grote papierfabrikant. Daarbij wordt vooral gedacht aan een buitenlandse papiergigant zoals het Finse Enso-Gutzeit dat al 57,7 procent van Berghuizer Papier controleert. De directie heeft al laten weten een deelneming of overname af te wijzen, maar wel op zoek te zijn naar een strategische partner. Over enkele jaren moet het bedrijf investeren in een nieuwe papiermachine (kosten: 500 miljoen). Voor een bedrijf met een omzet van 233 miljoen gulden (1991) is dat een zware klus.

NEW YORK Wall Street moest gisteravond de winst van woensdag bijna geheel prijsgeven. Als redenen daarvoor werden genoemd enige teleurstellende winstprognoses van bedrijven en een daling van de obligatiekoersen. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 29,07 punten lager op 3.226,74.

LONDEN De verliezen op Wall Street en in Tokio veroorzaakten vanmorgen een forse koersreactie in Londen. Winstnemingen speelden ook een rol. Het FT-100-koersgemiddelde (slot gisteren: 2.525,3) was omstreeks het middaguur 11,8 punt lager.

FRANKFURT Hoewel ook Frankfurt niet onberoerd bleef door de koersverliezen op de internationale beurzen, hielden de Duitse koersen redelijk stand. Vooral vraag naar de chemische sector zorgde ervoor dat het Dax-30-koersgemiddelde (slot: 1.669,57) omstreeks het middaguur ruim zes punten was gedaald.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio zijn de koersen van de aandelen vandaag fors gedaald. De Nikkei-index van 225 fondsen sloot 508,57 yen ofwel 2,3 procent lager op 21.072,15. Het lagere koersenpeil werd al in de vroege uren van de handel bereikt.

Volgens een handelaar was de daling te wijten aan index-arbitrage. Ook winstnemingen speelden een rol in de daling van de koersen. De Nikkei-index was woensdag en donderdag in totaal 723 yen gestegen. De omzet was met 180 miljoen stukken mager. De institutionele beleggers hielden zich afzijdig. Zij wachtten op de uitkomsten van de vergadering van de G-7, de zeven grootste industrielanden, dit weekeinde in Washington.