Colombiaan door eigen bende bevrijd

ROTTERDAM, 24 JAN. De Colombiaan Ruben Garzon Londono, die vorige week ontsnapte uit de gevangenis in Sittard waar hij een straf van 16 jaar uitzat wegens smokkel van 2.658 kilo cocaïne, is bevrijd door een groep die onder leiding stond van Colombiaanse leden van zijn eigen drugskartel.

Twee van de drie Antillianen die vorige week dinsdag kort na de ontsnapping werden aangehouden hebben tegenover de politie verklaard dat ze door de Colombianen met het pistool op de slaap werden gedwongen ladders tegen de gevangenismuur te plaatsen. De Antillianen moesten over de muur klimmen en de Colombiaan door een raam in de sportafdeling een wapen aanreiken. De Colombiaanse bevrijders bleven buiten wachten en vertrokken vervolgens in een gestolen bestelwagen met hun bevrijde landgenoot en een Ierse gedetineerde die ook zijn kans schoon zag.

De ontsnappingsactie is bijna geheel opgenomen op de video van het bewakingscircuit, aldus de Maastrichtse officier van justitie mr. M. Kolkert. De bevrijding is waarschijnlijk uitgevoerd door zeven man en niet, zoals aanvankelijk gemeld, door vijf man.

De Maastrichtse rechtbank heeft gisteren de gevangenhouding van de drie verdachten voor een periode van dertig dagen verlengd. De verklaringen van de verdachten komen niet geheel overeen. Een van de Antillianen heeft gezegd niet zozeer als gevolg van dwang, maar vooral door een in het vooruitzicht gestelde aanzienlijke som geld te hebben geholpen bij de bevrijding van de man die het Europese record cocaïnesmokkelen op zijn naam heeft staan.

Een andere verdachte houdt vol niets met de ontsnapping van doen te hebben. Hij zegt dat hij met de twee anderen op weg was van Roermond naar Heerlen om een avondje uit te gaan. In de buurt van Sittard zouden ze de weg zijn kwijtgeraakt en een paar kilometer van de gevangenis door de politie zijn klemgereden.

Uit gesprekken met politiemensen, officieren van justitie, advocaten en mensen in het gevangeniswezen die met Garzon Londono te maken hebben gehad na zijn arrestatie in februari 1990 blijkt dat het een klein wonder is dat de ontsnapping twee jaar lang op zich heeft laten wachten. “We kregen voortdurend tips en aanwijzingen dat zijn bevrijding ophanden was”, zegt een Nederlandse politieman die betrokken was bij het onderzoek naar de drugsbende. Dezelfde lieden die de Colombiaan nu hebben bevrijd hebben waarschijnlijk drie eerdere pogingen ondernomen.