Beurs stelt onderzoekt handel Medicopharma in; Vermoeden voorkennis in november '91

AMSTERDAM, 24 JAN. De Amsterdamse effectenbeurs heeft een onderzoek ingesteld naar de handel in aandelen van het inmiddels in surséance van betaling verkerende pharmacieconcern Medicopharma. De beurs vermoedt handel met voorkennis in begin november 1991.

Dit hebben direct betrokkenen vanmorgen desgevraagd bevestigd. Verschillende marktpartijen (commissionairs, hoekmansbedrijven en banken) die destijds bij de handel in aandelen en obligaties Medicopharma betrokken waren, hebben de afgelopen dagen een brief ontvangen van het controlebureau van de beurs. Een woordvoerder van de Amsterdamse effectenbeurs wilde vanmorgen geen commentaar geven.

Wanneer het bestuur van de Amsterdamse beurs na het onderzoek concludeert dat “een reëel vermoeden bestaat” dat met voorkennis is gehandeld, zal de zaak in handen van de officier van justitie worden gelegd. Verdachten zullen in dat geval strafrechtelijk worden vervolgd.

De Amsterdamse effectenbeurs haalde op vrijdag 8 november 1991 alle transacties die op woensdag 6 november in aandelen en obligaties Medicopharma tot stand waren gekomen met terugwerkende kracht door. Verantwoordelijk voor deze ingreep was de inmiddels vertrokken commissaris voor de notering P. van Outersterp. Volgens Van Outersterp hadden die bewuste woensdag niet alle marktpartijen gelijktijdig en eenvormig over dezelfde informatie kunnen beschikken betreffende Medicopharma.

Over welke informatie het daarbij ging, heeft Van Outersterp nooit willen zeggen. Van Outersterp zie op 8 november: “Ik beschik door mijn jarenlange ervaring over bepaalde inlichtingen. Sommige marktpartijen waren van bepaalde informatie op de hoogte en andere niet. En op zo'n basis kan er niet normaal worden gehandeld”.

Welke marktpartijen van Medicopharma informatie hebben gekregen die andere partijen niet kregen is eveneens altijd onbekend gebleven. In marktkringen werd in die dagen veelvuldig de naam van huisbankier ABN Amro genoemd. De verlieslijdende medicijnengroothandel uit Zaandam zou in die dagen een reddingsplan presenteren waarin samenwerking met een strategische partner centraal stond. Op 7 november maakte Medicopharma bekend dat fusiebesprekingen met branchegenoot Interpharm waren mislukt. Destijds werd gesuggereerd dat dat bericht eerder was uitgelekt.

Het koersverloop van de aandelen Medicopharma was op woensdag 6 november 1991 chaotisch. Bij een groot aantal verhandelde stukken van 104.000 (dubbeltelling) ging de koers van 17,50 gulden naar 18,90 gulden om vervolgens via een serie laatprijzen (geen officiële noteringen door teveel aanbod) te zakken naar 14,50 gulden. Op dat peil en vanaf 16,50 gulden meldden zich geen kopers meer. Op donderdag 7 november was de handel opgeschort.

Medicopharma kwam vorig jaar steeds dieper in de problemen. Over de eerste helft van het vorig jaar maakte het bedrijf een verlies van 35 miljoen gulden. Sinds november onderhandelt Medicopharma met diverse gegadigden over de verkoop van onderdelen van het noodlijdende concern.

Op dit moment wordt Medicopharma als “niet officieel genoteerd fonds” op de incourante markt verhandeld. De koers van het aandeel noteerde vandaag 1,10 gulden.