Vraagtekens bij pijlsnelle opmars koers Heineken

AMSTERDAM, 23 JAN. De koers van Heineken, dat de laatste dagen louter koersrecords boekte, schoot vanmorgen omhoog tot vlak onder een niveau van 170 gulden. Toch betwijfelen beleggers of deze "premium' prijs voor de aandelen terecht is.

AMSTERDAM Bij de meeste andere hoofdfondsen was het beeld vanmorgen verdeeld. Amsterdam werd aanvankelijk meegetrokken met de stijging van de koersen gisteravond op Wall Street, maar moest later weer iets terug. De EOE-index, die gisteren sloot op 294,10 punten, was omstreeks het middaguur 0,30 punten lager.

De aanvankelijke koerswinst werd toegeschreven aan de short-posities die een aantal marktpartijen gisteren innam. Ze speculeerden daarmee op een koersdaling na de recente koerswinsten, maar na de stijging op Wall Street moesten veel beleggers hun posities snel afdekken met aankopen.

Bij de meeste fondsen bleven de koersbewegingen beperkt. Nedlloyd, waar scheurtjes zijn ontstaan in de oppositionele groep rond de Noor Hagen, moest wat meer terrein prijsgeven.

De koers van Heineken, die gisteren sloot op 168,20 gulden, schoot vanmorgen 1,70 gulden omhoog, maar viel later weer enigszins terug. Het aandeel, dat op 1 januari nog 156,50 gulden noteerde, is sedertdien 7,5 procent gestegen. Maar spectaculairder is de koerswinst van Heineken Holding (omstreeks het middaguur 151 gulden), dat sedert 1 januari (137 gulden) 10,2 procent heeft gewonnen. Eén aandeel Heineken Holding vertegenwoordigt één aandeel Heineken.

De grotere koerswinst van Heineken Holding ondersteunt de veronderstelling dat de koerwinst van de brouwer voornamelijk is toe te schrijven aan de steeds weer terugkomende overnamegeruchten. Heineken Holding, waarin de familie Heineken een controlerend belang van 50,05 procent bezit, is het juiste vehikel om te speculeren op een overname. De namen die daarbij genoemd worden zijn Anheuser Busch, Fosters of Philip Morris, eigenaar van Miller Beer. Deze drie bedrijven zijn ondervertegenwoordigd op de Europese biermarkt.

Het overnameverhaal lijkt zo logisch, want de produktie van bier is nu eenmaal een procesindsutrie, waar schaalvoordelen doorslaggevend zijn. Vervelend voor speculanten is alleen dat Freddy Heineken al verschillende keren heeft laten weten niet van zijn controlerende belang af te willen. Hetzelfde geldt overigens voor Grolsch, dat een groot deel van de eigen aandelen veilig in familiehanden houdt.

Heineken liet in september vorig jaar weten dat de netto winst over 1991 “marginaal” hoger zal zijn dan over 1990. Uitgaande van een geschatte winst per aandeel van 12 gulden komt de koers/winstverhouding op circa 14. Dat betekent dat het aandeel relatief duur is geprijsd, in aanmerking genomen dat Heineken in een periode van trage groei is beland.

De omzet is weliswaar na een stagnatie in het midden van de jaren tachtig fors toegenomen, maar deze toename is grotendeels het resultaat van overnames. (zoals de overname van de Limburgse brouwer Brand).

Neerlands grootste brouwer worstelt ondertussen nog steeds met een verlies van marktaandeel en het laattijdig inspelen op consumententrends. Over de periode 1980 tot 1990 daalde het marktaandeel van Heineken in Nederland van 58 tot 53 procent. Heineken's marktaandeel in andere belangrijke Europese markten als Frankrijk, Spanje, Italië en Groot-Brittannië groeit nauwelijks meer en de verkoopmarges liggen onder druk. In de VS verliezen de importbieren van Heineken terrein.

Na enorme inspanningen te hebben geleverd om Clausthaler van haar leidende positie op de markt voor alcoholarme bieren te verdringen, heeft Heineken pas laat gereageerd op de marktverschuiving van alcoholarme naar "alcoholvrije' bieren. De introduktie van het merk Dry 100 liep uit op een flop.

NEW YORK Wall Street herstelde zich gisteren na een twee dagen durende terugval. Koopjesjagers belegden hun geld in defensieve en groeifondsen. Vooral automatiserings- en high techfondsen waren gevraagd. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 32,42 punten hoger op 3.255,81.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen openden vanmorgen hoger ondanks enkele ongunstige broker-rapporten over beursgenoteerde ondernemingen. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 21,4 punten lager sloot op 2.522 punten, noteerde omstreeks het middaguur 14,3 punten hoger.

FRANKFURT Op de Frankfurter beurs openden de aandelenkoersen vanmorgen verdeeld. De zwakkere obligatiemarkt drukte de stemming. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 5,19 punten lager sloot op 1.680,10 punten, noteerde omstreeks het middaguur 7,14 punten lager.

TOKIO Op de beurs in Tokio sloten de aandelenkoersen vanmorgen iets hoger. Na de flinke winst (ruim drie procent) die de Japanse beurs gisteren pakte, besloten veel beleggers alsnog in de markt te stappen. Winstnemingen zorgden ervoor dat de koerswinst beperkt bleef. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 46,6 punten hoger op 21.580,72 punten.