Vijf-setters voor Krajicek mogelijk te grote belasting

MELBOURNE, 23 JAN. Hapto noom, fysiotherapeut en begeleider Ted Troost keek uiterst zorgelijk nadat Krajicek op het Flinders Park in Melbourne van de baan was gekomen. “Er waren twee redenen om Richard de dubbelpartij te laten spelen. Ten eerste om los te komen van de irritatie in de schouder uit de wedstrijd tegen Stich, waardoor hij de verzuring uit de arm kon slaan. Ten tweede omdat er nog een Nederlander bij die wedstrijd betrokken was. Je laat je maatje niet zakken als het niet absoluut noodzakelijk is. Richard heeft zijn schouder echter aldoor gevoeld, ook bij het inslaan.”

De blessure van Nederlands eerste halve-finalist sinds Okker in een Grand-Slamtoernooi is niet verrassend. Na de strijd met Stich ondervond Krajicek al enige hinder. Hij kreeg toen een pak ijs op de rechter schouder, maar de vermoedens gingen op dat moment niet verder dan oververmoeidheid. Er is na die wedstrijd geen moment serieus overwogen af te zien van de partij tegen de "Woodies', Woodforde en Woodbridge, in het dubbelspel. De schouder was pijnlijk, maar iedereen dacht dat de irritatie zou kunnen worden weggeslagen. Daarvan was geen sprake. In het dubbelspel verergerde de kwaal alleen maar en na drie kwartier besloot Krajicek dat verder spelen alleen maar slechte gevolgen kon hebben. Nadat hij van de baan verdween, verliet hij onmiddellijk Flinders Park om behandeld te worden door Troost.

Het dubbelspel van de Nederlanders begon goed met twee doorbraken op de opslag. Toen echter was al duidelijk dat het niet de wedstrijd van Krajicek zou worden. Zijn eerste servicebeurt lukte nog net, maar de tweede keer sloeg hij niets anders dan vrouwenballen. “Ik heb hem nog gezegd”, vertelde Siemerink, “sla in hemelsnaam scherp op de backhand, anders word ik aan het net helemaal afgeschoten.” Hoewel Krajicek steeds voorzichtiger ging spelen, werd de eerste set nog gewonnen. In de tweede liet hij Siemerink opnieuw met serveren beginnen. Zijn eerste game aan opslag werd de laatste van de wedstrijd.

“Jammer”, zei Siemerink. “Wij hadden afgesproken dat hij in het begin van de wedstrijd rustig zou serveren om te proberen er doorheen te komen. Wanneer Richard normaal was geweest, hadden wij gemakkelijk gewonnen. Het was een wedstrijd, die in anderhalf uur afgelopen had kunnen zijn.” Siemerink had, uiteraard, alle begrip voor de beslising van zijn partner. “Ik denk dat die schouder niet goed is, misschien zal hij morgen ook niet kunnen spelen.”

Bij de onzekerheid van vandaag is dat het somberste perspectief. Zeker is dat de blessure, die een peesonsteking zou kunnen zijn, in de hand is gewerkt door het dag in dag uit spelen, van vijf-setters waaraan Nederlanders nu eenmaal (nog) niet gewend zijn.

“Richard wilde zelf spelen”, lichtte Siemerink toe. “Hij dacht dat het gewoon vermoeidheid was, hij ging er van uit dat het geen kwaad kon. In de tweede set bleek die gedachte onjuist. Ik heb toen onmiddellijk gezegd dat het mij niet uitmaakte als hij zou stoppen. Hij had tenslotte tegen Stich ook een heel zware pot achter de rug. Er is de laatste dagen veel gevergd van Richard en hij moet behoorlijk last gehad hebben. Hij geeft niet voor niets op, zeker niet in een dubbel, want dat is ook heel lullig voor mij.”

De vraag of in het huidige tennis bij een groot toernooi aan alle onderdelen kan worden deelgenomen, is in principe door alle topspelers al lang negatief beantwoord. De top uit de enkelspelen mijdt het dubbelspel. Boris Becker en zijn trainer Tomas Smid zijn in het dubbelspel één ronde op de baan geweest. “Omdat”, verklaarde Smid, “het een gelegenheid was om te trainen, want serieus oefenen is hier een onmogelijkheid.” Stefan Edberg speelde één partijtje met Jeremy Bates, zoals Stich met Riglewski.

De dubbels zijn tegenwoordig bestemd voor de spelers die het in het enkelspel net niet gemaakt hebben. De enige uitzondering is Arantxa Sanchez, die alles speelt, ook drie halve finales haalde, maar bij de vrouwen ligt alles anders. Het handvol uit de top behoeft voor de kwartfinales de reserves in het geheel niet aan te spreken en kan daardoor er gemakkelijk nog een tweede serietje wedstrijden bij nemen. Vijf-setters zijn een volledig onbekend gegeven.

De Nederlandse mannen echter verschenen allemaal aan de start in het dubbelspel, al was het maar omdat Stanley Franker het zowel voor Haarhuis/Koevermans als voor Krajicek/Siemerink een goede oefening vond voor de strijd om de Davis-beker.

De bondscoach houdt rekening met de mogelijkheid dat Krajicek morgen niet speelt. “Hij mag in ieder geval geen enkel risico nemen.” Coach Rohan Goetzke acht de mogelijkheid niet uitgesloten dat Krajicek wel op de baan komt voor zijn wedstrijd tegen Courier. “Het kan in 24 uur goed komen, maar het kan ook in een paar minuten weer helemaal mis zijn. Op die schouder na is hij lichamelijk perfect in orde. Op dit moment zijn rust en de behandeling door Troost voor hem het belangrijkst.”

Als Krajicek wel op de baan verschijnt tegen de Amerikaan Jim Courier zal de NOS vanaf morgenochtend 7 uur op Nederland 3 een rechtstreekse reportage verzorgen. Later op de dag, tussen 17.00 en 17.55 eveneens op Nederland 3, volgt dan een samenvatting op het scherm.