Utrecht gaat milieubewust aan het werk

UTRECHT, 23 JAN. Arabische gom, plakband van polypropeen, vulpennen zonder patronen, houten kaartenbakjes en rubber gummen. De ambtenaren van de gemeente Utrecht zullen voortaan zoveel mogelijk met milieuvriendelijke kantoorartikelen werken. Hiervoor heeft de wethouder voor verkeer en milieu, B. Schouten, gisteren een milieuhandleiding kantoorartikelen gepresenteerd.

De handleiding is bedoeld voor de functionarissen die bij de 25 verschillende gemeentelijke diensten de inkoop verzorgen. In de milieuwijzer worden artikelen beoordeeld op hun effecten voor het milieu. Voorts is er een overzicht van positief beoordeelde accessoires, met de prijs en de producent.

Verscheidene gemeenten in het land voeren al een milieuvriendelijk beleid bij hun aanschaf, maar tot nu toe hadden inkopers vaak te kampen met onwetendheid, verklaart D. Hoffmans, consulente interne milieuzorg bij de gemeente Utrecht. De handleiding is opgesteld door het Nijmeegse bureau Praktisch Milieu Advies en wordt elk halfjaar bijgewerkt.

Uitgangspunt is dat de artikelen een duurzaam karakter hebben (geen wegwerppennen), geschikt zijn voor recycling en geen schadelijke stoffen, zoals PVC, bevatten. Zo wordt de toepassing van aluminium alleen geadviseerd bij artikelen die langer dan vijf jaar meegaan.

Hoffmans hoopt dat de handleiding ook het gebruik van kringlooppapier zal bevorderen. Volgens haar zijn er diverse papiermerken die ook voor kopieerapparaten en printers geschikt zijn. De handleiding bevat ook de suggestie om een "potloodverlenger' te gebruiken, zodat zelfs de stompjes dienst kunnen blijven doen.

Inmiddels werkt de gemeente aan een handleiding milieuvriendelijk schoonmaken van gebouwen en start dit jaar nog een project "catering en milieu'.