Tekorten zorgen voor politieke crisis Estland

TALLINN, 23 JAN. De premier van Estland, Edgar Savisaar, is vandaag met zijn kabinet afgetreden nadat hij er niet in was geslaagd de diepe economische crisis waarin het land verkeert te verlichten. In Estland heersen ernstige tekorten aan voedsel en energie.

“We hebben geen mogelijkheid om aan te blijven. Wegens de politieke situatie in Estland kunnen we ons beleid niet uitvoeren”, zo zei Savisaar vanmorgen volgens het persbureau van Estland.

De politieke crisis in Estland is zeer acuut geworden sinds het parlement op 16 januari de noodtoestand uitriep om de tekorten aan voedsel en energie op te heffen. Het stelde bovendien een commissie in met bijzondere volmachten om de noodsituatie aan te pakken.

Volgens het Russische persbureau TASS heeft Savisaar het aftreden van zijn kabinet vanmorgen in het parlement bekendgemaakt. Het besluit was gisteravond genomen tijdens een zitting van het kabinet. Het parlement is inmiddels beraadslagingen begonnen over de vorming van een nieuwe regering.

Volgens het persbureau van Estland heeft Saviaar de aanbeveling gedaan dat de president van het land, Arnold Ruutel, de post van premier overneemt. “Het belangrijkste is nu de stabiliteit en de vrede in het land te bewaren”, zo had Savisaar volgens TASS gezegd.

De verstoring van de economische banden met de vroegere Sovjet-Unie na de onafhankelijkheid van Estland heeft deze kleine Baltische staat van 1,6 miljoen inwoners opgezadeld met chronische tekorten aan energie en voedsel. Voor de onafhankelijkheid kreeg Estland deze produkten van zijn Sovjet-partners tegen sterk gesubsidieerde prijzen. (AP)