Raad Amsterdam stemt in met omstreden ringsneltram

AMSTERDAM, 23 JAN. De Amsterdamse gemeenteraad heeft gisteren ingestemd met de aanleg van een ringsneltramlijn tussen NS-station Sloterdijk en Amsterdam Zuid-Oost. De gemeenteraadsfracties van VVD, CDA, Groen Amsterdam en de CP, die samen 15 van de 45 zetels bezetten, stemden tegen de aanleg van de nieuwe lijn.

De tegenstanders van de sneltram vinden de financiële risico's van het project te groot. Het CDA-raadslid J. Molleman vreesde zelfs een nieuwe "Stopera-affaire'. Wethouder F. de Grave (financiën) heeft de raad gewaarschuwd voor een mogelijk toekomstig exploitatietekort van 34,2 miljoen gulden, maar vindt dat zelf een verantwoord risico.

De raad heeft 550 miljoen uitgetrokken voor de sneltramlijn. Het rijk legt 400 miljoen gulden bij, exclusief BTW en loon- en prijsstijgingen. In de toekomst volgen nog kredietaanvragen voor de aanschaf van rollend materieel ter waarde van 170 miljoen gulden. Het rijk en de gemeente zijn nog in onderhandeling over de financiering van de voorbereidingskosten (26 miljoen), opleidingen en proefrijden (40 miljoen) en een werkplaats (20 miljoen).

VVD en CDA willen dat de NS in plaats van de ringsneltramlijn een stoptreinverbinding gaan onderhouden tussen Sloterdijk en Amsterdam Zuid-Oost.

De nieuwe sneltramverbinding wordt 20,5 kilometer lang en zal twintig haltes tellen. Over een lengte van 9,7 kilometer wordt gebruik gemaakt van bestaande sporen.