Officieel persbureau TASS gaat RITA heten

MOSKOU, 23 JAN. Een van de officiële instellingen die de Sovjet-Unie in zijn val heeft meegesleept is het officiële persbureau TASS.

Na 73 jaar krijgt het een andere naam - RITA - en zal voortaan de officiële berichten van de Russische federatie naar buiten brengen. Het zal bovendien het oude agentschap Novosti voor een deel overnemen. Volgens de Russische minister van informatie Michail Poltaranin, die een voorstel van die strekking heeft gedaan aan het Russische parlement, “kan Rusland zich geen twee agentschappen veroorloven”. RITA krijgt het monopolie op de internationale berichtgeving. Voor de binnenlandse berichtgeving zouden de naam TASS en het oude logo gehandhaafd blijven, aldus de minister. TASS stond voor Telegraaf-Agentschap van de Sovjet-Unie; RITA staat voor Russisch Agentschap voor Telegrafische Informatie.

TASS bestaat sinds 1925 en gold als officiële stem van de communistische partij van de Sovjet-Unie. Sinds het aantreden van Gorbatsjov waren glasnost en perestrojka ook in de berichtgeving van het bureau merkbaar, maar tijdens de augustus-coup fungeerde het bureau als spreekbuis van de tijdelijke machthebbers. De laatste jaren ondervond het toenemende concurrentie van andere nieuwsmedia, zoals het onafhankelijk persbureau Interfax.

Het agentschap met zo'n 1.200 journalisten behoort tot de vele Sovjet-instellingen die door de republiek Rusland zijn overgenomen sinds de mislukte coup van augustus vorig jaar. Daaronder was ook het oude agentschap Novosti, dat werd toegewezen aan het door Jeltsin opgerichte Russisch Informatie-agentschap (RIA), dat volgens Poltaranin blijft bestaan “als onafhankelijke nieuwsbron”. Wanneer de naamsverandering moet ingaan, zei de minister niet. (AP, Reuter)