"Moskou zal basis Vietnam ontruimen'

HANOI, 23 JAN. Rusland zal dit voorjaar besprekingen voeren met Vietnam over het ontmantelen van de grote Russische marinebasis Cam Ranh aan de Vietnamese oostkust, zo heeft een Russische diplomaat vandaag in Hanoi gezegd. “We zijn klaar om te vertrekken, geen enkel probleem”, aldus de diplomaat.

Het overleg staat voor april of mei op het programma. Het aantal manschappen op de basis zou al met de helft zijn teruggebracht tot nu nog 2.000.

Volgens het onafhankelijke Russische persbureau Interfax is op 22 december het laatste oorlogsschip van de voormalige Sovjet-Unie, de 8.000 ton metende torpedobootjager Admiraal Spiridonov, uit Cam Ranh vertrokken naar Vladivostok.

Vietnam heeft onlangs aan de Russische Federatie een forse verhoging van de vergoeding voor de basis gevraagd. Het blad Komsomolskaya Pravda meldde dat Hanoi 350 tot 400 miljoen dollar per jaar eist. De Russische diplomaat wilde in een reactie de hoogte van het bedrag niet bevestigen, maar zei dat dit ook niet meer ter zake doet, omdat Rusland niet langer aan de basis hecht.

Het Amerikaanse leger gebruikte in de jaren zestig en zeventig de militaire basis bij de stad Cam Ranh (Cam Lâm in het Vietnamees), in het toenmalige Zuid-Vietnam. Na de overwinning van de communisten in heel Vietnam in 1975 deden de nieuwe machthebbers de basis over aan de Sovjet-Unie, de belangrijkste bondgenoot. Cam Ranh groeide uit tot de grootste Sovjet-basis buiten het eigen territorium.

Volgende week zullen in Moskou besprekingen beginnen tussen Rusland en Vietnam over de extreem hoge Vietnamese schuld, die becijferd is op 10 miljard roebel. De afgelopen jaren, nog voor de opheffing van de Sovjet-Unie, had Moskou zijn economisch hulp aan Hanoi al gestaakt. De Russische regering, die zich heeft opgeworpen als de erfgenaam van het Sovjet-krediet aan Vietnam, hoopt in bilateraal overleg een afbetalingsregeling te kunnen treffen. Rusland houdt wel economische belangen in Vietnam, onder meer via een joint venture, Vietsovpetro, voor olie. (Reuter)