Los Angeles annuleert order voor Japan

LOS ANGELES/ TOKIO, 23 JAN. Ongenoegen over het grote handelstekort met Japan krijgt steeds meer Amerikanen in zijn greep. De regionale Transportcommissie van Los Angeles annuleerde gisteren een order van treinwagons voor het Japanse bedrijf Sumito. De annnulering van de order, ter waarde van 122 miljoen dollar, waarmee slechts 79 banen zijn gemoeid, volgde na zware druk van vakbonden en politici. Het Amerikaanse concern Morrison-Knudsen had een lagere offerte uitgebracht, maar de Transportcommissie gaf de voorkeur aan Japanse wagons omdat deze van betere kwaliteit zouden zijn.

Volgens de commissie komen de bezwaren van de vakbonden en de politici neer op “Japannertje pesten”. Zij moest op haar besluit terugkomen na een stemming in de regionale vertegenwoordiging van Los Angeles, die zich met zeventig tegen nul stemmen voor annulering uitsprak. “De president van de Verenigde Staten ging naar Japan om banen voor Amerikanen mee terug te brengen. Deze commissie heeft meer Amerikaanse banen naar Japan geëxporteerd dan de president terugbracht”, aldus een cynisch gemeenteraadslid van Los Angeles. Een andere betrokkene zei geen bezwaar te hebben tegen offertes uit Canada, Duitsland, Frankrijk of Groot-Brittannië “maar ik sta een Japans of Koreaans bedrijf niet toe mee te bieden, gewoon omdat hun markten gesloten zijn voor onze produkten”.

Industriële kringen in Japan hebben onzeker gereageerd op het bericht uit Los Angeles. “Ik ben bang dat er nu in beide landen wat overhaast en emotioneel wordt gereageerd”, verklaarde een directeur van een Japanse bouwonderneming.

Japanse zakenlieden uitten vandaag hun bezorgdheid over een toenemend protectionisme in de VS. “Hoewel dit niet direct onze zaken met de VS raakt, maken wij ons zorgen over de toegang tot de Amerikaanse markt”, aldus een Japanse producent van treinen. De Japanse regering onthield zich van commentaar.

Tekenend voor de stemming van onrust lijken uitlatingen van een niet nader genoemde vooraanstaande politicus van de Japanse Liberale Democratische Partij tijdens een lunch gisteren met Amerikaanse verslaggevers. “Ik moet onwillekeurig denken aan de periode voor de oorlog”, zei hij. Toen, in de jaren twintig, maakte Japan volgens hem de fatale fout het anti-Amerikaanse sentiment te voeden.

Japan en de VS ondertekenden gisteren in Washington een handelsakkoord, dat de verkoop van Amerikaanse computers in Japan moet stimuleren. Volgens het akkoord heft Japan de beperkingen op die gelden voor de verkoop van Amerikaanse computers aan Japanse overheidsinstellingen. Volgens president Bush, die de ondertekening bijwoonde, illustreerde de overeenkomst “het succes” van zijn veel bekritiseerde trip naar Japan.

Volgens analisten kan het handelsakkoord leiden tot een vergroting van de Amerikaanse export van computers naar Japan met 3,5 tot 5,5 miljard dollar in 1995. (Reuter, AP, AFP)