Libië wil samenwerken in kwestie Lockerbie

NICOSIA, 23 JAN. Libië heeft gisteren laten weten dat het wil samenwerken met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Ghali, in de kwestie van de bomaanslag op een Pan Am-vliegtuig bij Lockerbie in 1988. Boutros Ghali heeft gisteren een eerste onderhoud gehad met de Libische gezant bij de VN.

Libië reageerde hiermee op de resolutie van de Veiligheidsraad van de VN van afgelopen dinsdag waarin het werd opgeroepen om “volledig en doeltreffend” te antwoorden op een Brits-Amerikaans verzoek om uitlevering van twee Libiërs die betrokken waren bij de aanslag op de Pan Am-Boeing. Daarbij kwamen 270 mensen om het leven.

JANA citeerde een verklaring van het Libische ministerie van buitenlandse zaken waarin het zich zeer verbaasd toonde over het verwijt dat het niet zou willen samenwerken. Het heette verder dat Libië “zijn bereidheid onderstreept om samen te werken met de secretaris-generaal van de VN om zijn missie tot een succes te maken op een wijze die het aanzien voor het handvest van de VN en het internationale recht versterkt”. Libië, aldus de verklaring, “herhaalt zijn onwankelbare standpunt waarbij het alle vormen van terrorisme verwerpt inclusief door staten gesteund terrorisme”. Behalve de aanslag op het Pan Am-toestel wordt Libië ook verdacht van betrokkenheid bij een aanslag op een DC-10 van de Franse maatschappij UTA boven Niger waarbij alle 171 inzittenden om het leven.

Eerder had India verklaard dat het van een hoge Libische functionaris, die een kort bezoek bracht aan New Delhi, had gehoord dat Libië de resolutie van de Veiligheidsraad onrechtvaardig en onaanvaardbaar vond. Libië was ontevreden over India dat de resolutie had gesteund. (Reuter, AP)