Komst Selinger en Treibitch zorgt voor optimisme

AMSTELVEEN, 23 JAN. “Op één na de beste”. Zo introduceerde Arie Selinger, gisteren zijn belangrijkste assistent, de Amerikaan Mario Treibitch. Dat hijzelf 's werelds beste is, staat voor de nieuwe hoofdcoach van de Nederlandse mannenploeg als een paal boven water.

De voorzitter van de Nederlandse Volleybal Bond (Nevobo), Bert Funk, zette Selinger in zijn presentatie van het nieuwe technische begeleidingsteam ook al op die hoogste sokkel. Voor het pessimisme dat de sfeer rond de ploeg de laatste vier maanden kenmerkte, is nu geen ruimte meer. “We kwalificeren ons voor de Olympische Spelen, halen in Barcelona een medaille en eindigen ook nog hoog in de wereld volleybal league”, onderstreepte Funk opgewekt zijn nabije toekomstverwachtingen.

De Nevobo voorzitter voltooide gisteren een missie die begon na de halve finale van het Europese volleybalkampioenschap op 13 september 1991. Het miserabele niveau van de Nederlandse ploeg bevestigde toen definitief dat coach Harrie Brokking op de verkeerde weg was. De doelstelling uit 1986, een Olympische medaille in Barcelona, was in gevaar. Funk kanaliseerde de onvrede en verontrusting van spelers, begeleiders, bestuursleden en sponsor tot een behoedzaam krijgsplan dat leidde tot terugkeer Selinger met alle daaraan verbonden positieve aspecten.

Arie Selinger stond aan de basis van de doelstelling uit 1986, maar werd in 1989 voor heel veel geld weggelokt naar de Japanse fabrieksploeg Daiei uit Kobe. Het was een verstoring van de afspraak tussen coach en spelers om door te gaan tot na Barcelona. Enige tijd later kozen vier spelers voor het grote geld in het Italiaanse clubvolleybal.

Trouweloosheid wordt nu gecompenseerd door kwaliteit. Zoodsma, Blangé, Posthuma en Grabert worden eveneens uitgenodigd na hun Italiaanse competitieverplichtingen een bijdrage te leveren aan de Olympische ambities. Aanvankelijk was de huidige spelersgroep daar sterk tegen, maar Arie Selinger heeft hen duidelijk kunnen maken dat voor het hoge einddoel alle sentimenten opzij moeten worden gezet. “De huidige groep kan niet de hele lading dragen”, aldus de hoofdcoach.

Selingers Japanse (vrouwen)team staat bovenaan in de competitie en dat biedt hem de armslag een deel van zijn aandacht te verleggen naar Nederland. “Het is voor mij de eerste keer dat ik gelijktijdig teams op verschillende continenten begeleid”, accentueerde hijzelf de situatie. Vandaag is Arie Selinger, na een verblijf in Nederland van drie dagen, vertrokken naar Japan, in maart keert hij enige tijd terug en pas in mei is hij permanent beschikbaar voor de Nederlandse ploeg. Mario Treibich, twaalf jaar geleden assistent van Selinger in Amerika, neemt zijn taken waar. Geassisteerd door de Chinese trainer Pang, die ook al onder Brokking functioneerde.

De Nederlandse ploeg is in de overbruggingsperiode voor een trainingskamp welkom in Kobe. “Eén week of zes weken, dat moet de bond maar beslissen”, zegt Selinger. “De faciliteiten zijn geweldig, regelmatig ontvangen we daar teams uit Brazilië, Cuba, Canada of Rusland.”

“Het makkelijkste deel van mijn opdracht heb ik nu gehad”, reageerde Selinger gisteren. “Het onderhandelen met de Nevobo over de zakelijke aspecten.” Dat heeft vooral betrekking op de overeenkomst voor zijn assistent Treibitch, die heeft bedongen dat hij de eerste kandidaat is voor de functie van hoofdcoach na de Olympische Spelen van Barcelona. Selinger zelf heeft slechts een mondelinge afspraak met de Nevobo, waarbij het volgens alle betrokken niet gaat om grote bedragen.

Dinsdagnacht heeft Arie Selinger tot drie uur onderhandelt met Harrie Brokking, de man die hij bij zijn vertrek in 1989 zelf voorstelde als opvolger. Naar zijn zeggen wilde hij Brokking overhalen alsnog de participeren in het begeleidingsteam, maar de Nederlander bleef halsstarrig. Of de overeenkomst met Treibitch, die in 1943 werd geboren in de toenmalige Sovjet-Unie, afhankelijk was van de uitslag van dit gesprek, bleef gisteren onduidelijk.

Dat het samenstellen, zeven maanden voor de Olympische Spelen van Barcelona, van een nieuw technisch begeleidingsteam de Nevobo voor financiële problemen plaatste, ligt voor de hand. Voorzitter Funk verklaarde dat de zaken zijn geregeld binnen het normale budget. Dat was overigens alleen mogelijk omdat de spelersgroep de garantie heeft gegeven zo nodig bij te springen. Als de eerste of tweede (geld)prijs wordt behaald in de wereld volleybal league en de zes thuiswedstrijden voldoende publiek trekken, springt de bond eruit. Verloopt deze wedstrijdreeks minder gunstig dan staan de spelers een deel van hun prijzengeld af.

    • Hidde van der Ploeg