Kamer steunt cassatie over Rost van Tonningen

DEN HAAG, 23 JAN. De Tweede Kamer steunt in grote meerderheid het besluit van het kabinet om bij de Hoge Raad in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag dat de weduwe Rost van Tonningen te veel pensioen krijgt.

Dit bleek tijdens een debat gisteren in de Tweede Kamer waar alleen Groen-Links afgevaardigde Willems het woord voerde. De overige fracties hadden onderling afgesproken niet aan het debat deel te nemen. Het Haagse Hof deed zijn uitspraak in september vorig jaar in een civiele procedure tegen de Staat, aangespannen door oud-verzetsstrijders. Tegen die beslissing ging het kabinet in december in cassatie bij de Hoge Raad omdat volgens het kabinet een pensioentoekenning aan oud-Kamerleden uitsluitend door de wetgever ongedaan kan worden gemaakt en niet door de rechter.