Informant Brits leger bekent schuld

BELFAST, 23 JAN. De openbare aanklager in Belfast heeft een beschuldiging van moord laten vallen tegen een lid van een paramilitaire protestantse organisatie, nadat deze zichzelf schuldig had verklaard aan geringere vergrijpen.

De man zou binnen de paramilitaire organisaties werkzaam zijn geweest als informant voor het leger. De man zou het leger tweemaal hebben gewaarschuwd voor aanslagen door de Ulster Defence Association, zonder dat dit overigens tot een tegenactie leidde. Door de afspraken die nu gemaakt zijn, volgt geen openbaar proces tegen de betrokkene. Dat betekent dat hij tot maximaal twaalf jaar veroordeeld kan worden en dat het leger mogelijk gezichtsverlies wordt bespaard. De leider van de Noordierse sociaal-democraten, Seamus Mallon, verklaarde dan ook dat naar zijn oordeel de integriteit van het rechtsstelsel is aangetast om de inlichtingendienst van het leger te beschermen. (AP)