India: sikhs beschieten mars militante hindoes

AMRITSAR, 23 JAN. - Militante sikhs hebben vandaag in de Indiase deelstaat Punjab het vuur geopend op een optocht van nationalistische hindoes. Vier hindoes werden gedood, 16 raakten gewond, zo is meegedeeld door de autoriteiten in Amritsar, de hoofdstad van Punjab.

Het incident had plaats nabij de stad Jalandhar. Volgens de politie werd vanuit een auto geschoten op de laatste bus van een karavaan met militante hindoes, die zigzag door India trekt om de “eenheid van het land” te onderstrepen. De rechtse hindoepartij Bharatiya Janata Party (BJP) is de organisator van de optocht, die op 11 december in het zuiden van India begon.

De federale regering van India had de BJP gisteren nog gewaarschuwd dat de veiligheid van de betogers in Punjab en in Jammu & Kashmir, de laatste deelstaten die zouden worden aangedaan, niet kon worden gegarandeerd. Met name in deze twee noordwestelijke gebieden beijveren extremistische groeperingen zich op gewelddadige wijze voor afscheiding. De strijd kostte de afgelopen jaren aan duizenden mensen het leven.

De Indiase autoriteiten verwachten dat op het laatste deel van de optocht nog meer aanslagen zullen worden gepleegd. De hindoes zijn voornemens hun demonstratie aanstaande zondag, wanneer in India de Dag van de Republiek wordt gevierd, te beëindigen in Srinagar, de hoofdstad van Jammu & Kashmir, waar ze de Indiase vlag willen planten.

De BJP-leiders lieten vandaag weten hun "eenheidstocht' te zullen doorzetten. Wel overwegen ze op het laatste traject het aantal bussen met deelnemers in te krimpen tot honderd. Aanvankelijk was het plan met 500 bussen in Srinagar aan te komen. (AFP, Reuter)