HBU verlaat hoofdstad na 71 jaar

AMSTERDAM, 23 JAN. De Hollandsche Bank-Unie, een dochteronderneming van ABN-Amro, vertrekt uit Amsterdam. In het kader van een reorganisatie wordt de Amsterdamse vestiging van de HBU overgeheveld naar de vestiging in Rotterdam. Dit heeft de ABN Amro gisteren bekendgemaakt.

De Hollandsche bank-Unie is sinds 71 jaar gevestigd in Amsterdam, op dit moment aan de Herengracht. Op het kantoor daar werken 128 mensen, van wie er 40 tot 45 een nieuwe arbeidsplaats zullen krijgen in de Rotterdamse HBU-vestiging.

Voor de overige werknemers zal in het kader van een sociaal plan binnen het ABN Amro-concern een passende functie worden gezocht. De werknemers en de ondernemingsraad zijn hierover ingelicht. Na advies van de ondernemingsraad hoopt de HBU nog dit jaar de verhuizing te kunnen afronden.

Opgericht als de Hollandsche Bank voor Zuid-Amerika werd in 1914 een vestiging betrokken aan het Amsterdamse Rokin. In februari 1921 verhuisde de bank naar het pand Herengracht 438 en in juli 1933 fuseerde de bank met de Hollandsche Bank voor de Middellandse Zee (onder meer met kantoren in Turkije en Israel) tot de Hollandsche Bank-Unie.

In de jaren na de tweede wereldoorlog wist de HBU onder leiding van de legendarische en eigenzinnige bankier mr. N.E. Rost Onnes, door velen betiteld met "Nero', uit te groeien tot een internationale bank met een groot aantal vestigingen in Latijnsamerikaanse landen (Banco Holandes Unido) en de Nederlandse Antillen. De HBU had toen ook kantoren in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

In 1968 werd de HBU overgenomen door Algemene Bank Nederland, die vorig jaar fuseerde met de Amro Bank tot ABN Amro Bank. Heden ten dage zijn in Latijns-Amerika diverse vestigingen van Banco Holandes Unido werkzaam als onderdeel van de ABN Amro Bank. In een politiek lastig land als Taiwan opereert ABN Amro ook onder de naam Hollandsche Bank Unie.