Grundig verkort werktijd om tv-produktie te verminderen

ROTTERDAM, 23 JAN. Het Duitse Grundig, producent van consumentenelektronica, heeft werktijdverkorting gevraagd voor 7500 werknemers in zijn televisiedivisie. Als gevolg van tegenvallende verkopen wil de onderneming de produktie van kleurentelevisies verminderen.

Grundig, waarvan Philips voor 31,6 procent eigenaar is, wil geen cijfers geven over de afzet van zijn televisies. Volgens een woordvoerder kampen alle tv-fabrikanten met een stagnerende Europese markt. Philips bevestigt dat, maar zegt zelf geen plannen hebben de produktie te beperken. Extra probleem voor Grundig is dat de vraag vanuit de voormalige DDR, opgeveerd na de eenwording van Duitsland, sterk is teruggelopen.

De voorgenomen werktijdverkorting bij Grundig betreft bijna een derde deel van zijn 21.000 werknemers. De 7500 betrokken werknemers zullen niet allemaal tegelijk korter werken. Om de voorraden tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen wordt in de grote fabriek te Wenen bijvoorbeeld tot april korter gewerkt, terwijl de maatregel in de Duitse Grundig-fabrieken voor de duur van zes maanden wordt genomen. Grundig hoopt, met zijn concurrenten, dat het Europees kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen deze zomer tot een opleving van de verkoop leiden.

De top van Grundig werd begin december plotseling vervangen. De Nederlander Johan van Tilburg - een paar jaar geleden benoemd door Philips, dat als grootaandeelhouder de bestuursvoorzitter mag aanwijzen - moest zijn biezen pakken wegens diverse tegenvallers. Zijn opvolger werd Pieter Harmsen, afkomstig van de consumentendivisie van Philips.