FNV eist 8 pct hogere salarissen in supermarkt

ROTTERDAM, 23 JAN. De Dienstenbond FNV zal tijdens de komende CAO-onderhandelingen voor de supermarkten een loonsverhoging van acht procent eisen.

In deze verhoging zit de prijscompensatie inbegrepen. Volgens de bond verdient het personeel in de supermarkten gemiddeld tien procent minder dan collega's in andere winkelsectoren.

Ook wil de Dienstenbond dat werknemers in supermarkten minder snel met hun salaris aan de top zitten. Daartoe zouden in de loonschalen meer periodieken en functieniveaus moeten worden ingebouwd. Nu blijft het salaris van een cassière in een supermarkt vanaf haar vijfentwintigste op hetzelfde niveau.

Op het financiële vlak vindt de bond verder dat het zogenaamde "afhelpkwartiertje' - een kwartier opruimen na het sluiten van de winkel - moet worden doorbetaald. Dat is momenteel niet het geval. Doorbetaling van het kwartier zou de werknemers circa zeshonderd gulden per jaar opleveren.

Over "arbeidsvoorwaardelijke prikkels', zoals het inleveren van geld of vrije dagen bij ziekte, wil de Dienstenbond niet praten. Wel wil de bond de werkweek terugbrengen van 38 tot 35 uur.

Daarnaast zou personeel met een dienstverband van veertig jaar voor een volledige Vut-uitkering in aanmerking moeten komen. Voor werknemers van 55 jaar en ouder moet een deeltijd-Vut worden ingesteld, meent de bond. Een woordvoerder van de Dienstenbond wijst erop dat onder het supermarktpersoneel een groot verloop van vooral jonge mensen bestaat.