Duitse douane onderschept strategische goederen; Apparaten Libië via Schiphol

BONN/ ROTTERDAM, 23 JAN. De Duitse douane heeft op 10 december vorig jaar op het nippertje kunnen voorkomen dat Amerikaanse apparatuur, die mede geschikt was voor de produktie van nucleaire (raket-)wapens, aan Libië zou worden geleverd. Dat gebeurde op het vliegveld van Frankfurt. Het vliegtuig, dat uit Amerika via Nederland en Duitsland op weg was naar Libië, rolde al klaar voor vertrek naar de startbaan, toen het werd onderschept.

Dit heeft de Duitse regeringswoordvoerder Vogel gisteren in Bonn meegedeeld. Hij wilde geen mededelingen doen over de precieze inhoud van de vracht uit de VS. Naar verluidt zou het zijn gegaan om laserinstrumenten die (ook) geschikt zijn voor de geleiding van raketten met kernladingen. Vogel sprak van “een dringende tip van een vreemde mogendheid”. Volgens hem was de Nederlandse regering vorige maand eerst benaderd met een verzoek om de lading op Schiphol vast te houden. Toen daaraan niet, of niet tijdig, was of kon worden voldaan, was de regering in Bonn gealarmeerd.

Omdat de Duitse regering op grond van de bestaande wetgeving op de uitvoer en doorvoer van wapens geen actie kon nemen - ruimere wetsvoorstellen daaromtrent liggen nog bij de Bondsdag - had het kabinet-Kohl nog diezelfde dag, 10 december, een speciale verordening uitgevaardigd die het de douane in Frankfurt mogelijk maakte in te grijpen. Die verordening was in zoverre ook ongewoon dat zij uitdrukkelijk déze vracht voor Libië betrof. De snelheid waarmee in Bonn en Frankfurt werd gehandeld, wordt mede in verband gebracht met de Amerikaanse kritiek van de afgelopen jaren op de medewerking van Duitse bedrijven aan de atomaire, biologische en chemische bewapeningsplannen van Irak en Libië.