Commotie in Sluis om tournee van schilderij

SLUIS, 23 JAN. De Zeeuwsvlaamse gemeente Sluis heeft eindelijk afstand gedaan van het door haar zo geliefde schilderij "De tweede acte van Il Pastor Fido', gemaakt door Jacob van Loo, een tijdgenoot van Rembrandt. De Rijksdienst voor de beeldende kunst, eigenaar van het schilderij, heeft het vanmorgen opgehaald.

De Rijksdienst wil het schilderij op tournee sturen, eerst naar een tentoonstelling in het Japanse Nagasaki en daarna naar musea in Nederland en Duitsland. Of het daarna zal terugkeren naar Sluis, kon de Rijksdienst niet garanderen. Het schilderij zou vorige week al zijn opgehaald, maar gemeentesecretaris K. Reinhoudt kon dat verhinderen. “Want”, zegt hij, “we willen het schilderij absoluut niet kwijt”. De schilder Van Loo werd geboren in Sluis en woonde er bijna 30 jaar.

Na de restauratie van het in de oorlog verwoeste stadhuis kreeg Sluis van de Rijksdienst een aantal kunstvoorwerpen en meubelstukken in bruikleen om het gebouw op te fleuren. Het feit dat de Rijksdienst niet kan garanderen dat het schilderij terugkomt heeft nu de woede gewekt van het gemeentebestuur.

Op voorwaarde dat de Rijksdienst zwart op wit stelde dat het schilderij na de tournee zou terugkeren, stemde Sluis uiteindelijk in. “Toen de vrachtwagen voorreed had de chauffeur inderdaad een brief bij zich met de toezegging dat Sluis, bij hoge uitzondering, het schilderij zou terugkrijgen. Maar er stond achter: “mits andere musea geen belangstelling hebben”. Dat deed de deur dicht op het stadhuis, het schilderij bleef in Sluis.

Vorige week dinsdag reisde het voltallige college af naar Den Haag om het standpunt mondeling toe te lichten. “En dat hielp”, volgens Reinhoudt. “De kans bestaat nog dat een museum ons schilderij krijgt toegewezen, maar de Rijksdienst heeft ons verzekerd dat die kans niet groot is.”