Boeing verkoopt De Havilland

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft zijn dochteronderneming De Havilland, producent van kleine vliegtuigen, verkocht aan de eveneens Canadese vliegtuigbouwer Bombardier en de Canadese provincie Ontario.

De overnamesom bedraagt zeventig miljoen Canadese dollar, ongeveer 108 miljoen gulden. De kopers nemen ook verplichtingen ter waarde van 190 miljoen dollar (294 miljoen gulden) over.

Bombardier verkrijgt een belang van 51 procent in een nieuwe onderneming, genaamd De Havilland Inc. De provincie Ontario krijgt 49 procent. Boeing kocht De Havilland, beroemd om zijn Tiger Moth en Twin Otter, van de Canadese overheid in 1986.

Boeing werd het vorig jaar eerst eens met de Franse Aerospatiale en de Italiaanse Alenia over de verkoop van De Havilland. De Europese Commissie stak een stokje voor die transactie op gronden van "oneerlijke concurrentie'.