Bezoek Boudewijn redt verkoopleider Atal

BRUSSEL, 23 JAN. Koning Boudewijn heeft de verkoopleider van het Franse bedrijf Atal op vermoedelijk beslissende wijze geholpen in een proces tegen zijn werkgever.

De jury van de rechtbank in het Franse stadje Lannoy oordeelde gisteren dat de verkoopleider ten onrechte was ontslagen door zijn directeur. Op 29 april vorig jaar bracht koning Boudewijn tijdens een ceremoniële rondwandeling over de Trade Mart Centre in Brussel onverwacht een kort bezoek aan de stand van het bedrijf. Daar trof hij de verkoopleider die hij een hand gaf en met wie hij enige woorden wisselde.

De directeur van Atal was ook in de stand aanwezig, maar bevond zich juist in een aparte ruimte. Toen koning Boudewijn na een paar minuten alweer vertrok moest deze constateren dat zijn verkoopleider wel de vorst had ontmoet en hij niet. Daarover werd de directeur zo woedend dat hij zijn verkoopleider na de beurs op staande voet ontsloeg wegens het begaan van een "zware fout'.

Dat nam de verkoopleider niet - hij spande een proces aan wegens onrechtmatig ontslag tegen zijn werkgever en schreef een brief aan de koning waarin hij uitlegde wat er was gebeurd.

Het Hof in Brussel antwoordde daarop dat de verkoopleider geheel correct had gehandeld bij zijn ontmoeting met de koning. Het protocol verbiedt immers aan individuen tot wie de vorst zich richt om zelf het initiatief te nemen anderen aan de vorst voor te stellen. “Door het opdringen van een handdruk met zijn direkteur zou hij uiting hebben gegeven van gebrek aan respect voor de vorst”, zo citeert De Morgen uit de correspondentie aan de ontslagene.