Bewind in Georgië brengt aanhang Gamsachoerdia verder in het nauw

POTI, 23 JAN. Georgische troepen van het nieuwe bewind in Tblisi hebben gisteren de stad Poti aan de Zwarte Zee aangevallen, waar aanhangers verblijven van de begin deze maand verdreven president Zviad Gamsachoerdia. Volgens Radio Moskou zou Poti inmiddels zijn ingenomen. De aanval kwam nadat onderhandelingen in Senaki, het militaire hoofdkwartier van de machthebbers, waren mislukt.

Nadat gisteren aan het begin van de avond een ultimatum aan de verdedigers van Poti was verlopen, kwam het tot een eerste confrontatie tussen Gamsachoerdia-aanhangers en soldaten, die echter niet verder konden, omdat de verdedigers van de stad enkele bruggen hadden opgeblazen. Een verslaggever van het persagentschap Reuters meldde vannacht zware beschietingen met artillerie en raketten. Niet bevestigd is echter of Poti door de regeringstroepen inderdaad is ingenomen. Telefoonverbindingen met Poti zijn inmiddels verbroken.

Poti is met de stad Zoegdidi, waar achthonderd strijders zich verschanst hebben, het laatste bolwerk van de aanhang van Gamsachoerdia in de republiek Georgië. In de Georgische hoofdstad Tblisi werd gisteren een menigte van enkele honderden Gamsachoerdia-aanhangers door oproerpolitie met schoten in de lucht verspreid. De stad Abasha, Gamsachoerdia's geboorteplaats, viel gisteren.

Over Gamsachoerdia's verblijfplaats was gisteren niets bekend. Volgens onbevestigde berichten zou hij zich op het grondgebied van de Russische federatie bevinden. Een andere bericht meldde dat hij asiel in het buitenland had aangevraagd.

Volgens Jaba Joseliani, een van de vice-voorzitters van de nieuwe militaire raad van Georgië, is “oorlog onvermijdelijk”. Hij zei gisteren dat die oorlog “weken tot maanden” kon duren. (Reuter, AFP)