ABDELKADER HACHANI; Onderschatte leider

Abdelkader Hachani, de eerste hoge FIS-leider die sinds het gedwongen aftreden van president Chadli Benjedid werd gearresteerd, is nog maar 35 jaar. Hij bereikte in augustus vorig jaar de top van het Front van Islamitische Redding, nadat de overheid de belangrijkste leiders van het FIS, met name sjeik Ali Belhadj en sjeik Abassi Madani, had gearresteerd. Zij en zes andere leiders van het FIS zitten in de militaire gevangenis van Blida, op beschuldiging dat zij de bevolking tot omverwerping van de regering hadden opgeroepen.

Ook Hachani werd al eens gearresteerd - in de herfst van 1990 wegens belediging van het leger. Maar een maand later werd hij weer vrijgelaten. Volgens welingelichte kringen hoopten de autoriteiten hem voor zich te winnen en zo een wig te drijven in het FIS, dat - evenals de andere grote politieke partijen van Algerije - door ernstige interne conflicten wordt geteisterd.

Maar de autoriteiten vergisten zich voor de zoveelste maal. Want Hachani, petro-chemisch ingenieur van beroep en behorend tot de 'Algerijns-nationalistische' vleugel binnen het FIS, leek op het eerste gezicht wel gematigd, maar hij is dat geenzins.

Deze allesbehalve charismatische figuur, verlegen, volgens zijn vrienden altijd een tikje ontevreden, nooit echt op zijn gemak, “een jongetje” volgens zijn leiders, heeft echter grote kwaliteiten. Hij kan zijn Arabisch en zijn Frans zodanig plooien, dat anderen het idee hebben dat hij tot concessies bereid is. Dat maakte hem tot een ideale "voorlopige' leider. Hij zou - dat wisten de "echte' leiders - hen nooit voorbij kunnen streven.

Dat alles maakte hem ook tot een brug-figuur bij uitstek. Hij kon onderhandelen met de autoriteiten. Hij slaagde erin de verschillende stromingen binnen het FIS voorlopig met elkaar verzoenen. En hij wist de partijleiding, de Madjlis el-Choura, ervan te overtuigen dat het FIS aan de parlementsverkiezingen moest deelnemen, zonder dat de hoogste leiders van het FIS waren vrijgelaten. Mede aan zijn inzet dankte het FIS zijn verpletterende verkiezingszege.