ZUURKOOL OP HONGAARSE WIJZE

“Weet je nog een lekker gerecht, waar je niet naar om hoeft te kijken?” Op die vraag hebben receptenschrijvers een knipkaart.

Rustig met je vrienden borrelen terwijl het eten voor die avond zonder toeziend oog voortpruttelt in de pannen is natuurlijk het hoogste goed. Voor onderstaande zuurkoolschotel kunnen de voorbereidingen zelfs een dag van tevoren worden gedaan en blijft de eindbereiding beperkt tot het in werking stellen van de warmtebron, de keukenwekker en het uitgieten van losgeklopte zure room over het gerecht.

Benodigd voor 5-6 personen:

20 gram reuzel, in stukjes gesneden

200 gram zuurkoolspek, in dobbelstenen

200 gram ruimbevleesde krabbetjes

850 gram runderrib met been (in korte stukken gehakt)

150 gram ui, gepeld en fijngehakt

1 eetlepel zoete paprikapoeder

1/2 eetlepel pikante paprikapoeder

1 blikje gepelde tomaten (400 gram)

900 gram gewone zuurkool uit het vat

2 theelepels (5 ml) karwijzaad

200 gram zure room

scheutje melk

Smelt de reuzel uit in een ruime braadpan op matig hoog vuur. Fruit het zuurkoolspek roerend aan in het hete vet tot het spek begint te ruiken. Voeg de ui toe en fruit deze roerend mee tot hij zacht is. Voeg de krabbetjes toe en schroei ze rondom dicht en doe vervolgens hetzelfde met de runderribstukken. Prak de gepelde tomaten fijn en voeg ze met het vocht toe evenals de beide soorten paprikapoeder en zout naar wens. Voeg iets water toe zodat het vlees bijna bedekt is met vocht. Breng het geheel aan de kook en laat het, met het deksel van de pan op een kier, 1 1/2 uur zachtjes stoven, of tot het vlees goed gaar is en het vocht praktisch de helft is ingekookt. Schep het vlees uit de pan en ontvet de saus. Proef de saus op zout. Neem 1 1/2 kopje saus uit de pan en houdt dit apart. Doe het vlees (met bot) terug in de pan en spreid de zuurkool over het vlees. Bestrooi de zuurkool met wat zout en de karwijzaadjes. Klop de zure room los met een klein scheutje melk. Tot zover de voorbereidingen. Voor de eindbereiding wordt de zuurkool overgoten met de achtergehouden saus. Het geheel wordt in gesloten pan 30 minuten nagestoofd (langer kan geen kwaad zolang er maar voldoende saus onder in de pan zit en het vuur zeer laag staat). Giet voor het serveren de losgeklopte zure room over de zuurkool en serveer het gerecht gewoon uit de pan. Met het oog op dat laatste is het zaak een 'mooie' braadpan te gebruiken of het gerecht voor de eindbereiding over te doen in een ruime vuurvaste schaal en deze, goed afgedekt met aluminiumfolie, 30-35 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden Celsius) te schuiven. Er kunnen gekookte aardappelen bij worden geserveerd, maar mijns inziens is het lekkerder deze zuurkool te eten zoals hij is.

Maar, verklaarde hij, er was ook sprake van echte liefde. Als de relatie zich zou bestendigen, “begreep ik natuurlijk wel dat ik in een onmogelijke situatie zou terechtkomen voor wat betreft mijn vaste plaats bij de afdeling Verdovende Middelen”, aldus Hermans op 4 oktober 1987.