Zes Golfstaten dreigen EG met olie-maatregel

ROTTERDAM, 22 JAN. Zes olielanden in de Golfregio hebben gisteren gedreigd met en drastische vermindering van de olie-aanvoer naar de Europese Gemeenschap als vergelding voor de milieubelasting op brandstoffen die de EG vanaf volgend jaar wil invoeren.

Op een persconferentie in Brussel zei Ma'amun Kurdi, hoofd van de delegatie van de Samenwerkingsraad voor de Golf die met de EG onderhandelt over een vrijhandelsoverenkomst, dat de introductie van de Europese milieubelasting “een oorlogsverklaring” aan de Golfstaten zou betekenen.

“Als de EG ons de oorlog verklaart, zullen wij maatregelen nemen om ons te verdedigen”, aldus Kurdi, die tevens ambassadeur is van Saoedi-Arabië (het belangrijkste olieland) bij de EG. In de Samenwerkingsraad voor de Golf zijn Saoedi-Arabië, Koeweit, Qatar, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten vertegenwoordigd.

De Europese Commissie wil vanaf volgend jaar in de lidstaten een milieubelasting op de basisprijzen van alle energiedragers invoeren. Daarmee wordt een vermindering van het verbruik van fossiele brandstoffen (olie, kolen en aardgas) beoogd, met als belangrijkste doel om de uitstoot van koolstofdioxyde te beperken. De heffing zou volgend jaar beginnen met 3 dollar per vat olie (en een vergelijkbaar bedrag voor andere brandstoffen en elektriciteit) en oplopen tot 10 dollar in het jaar 2000.

Volgens Ma'amun Kurdi zou dat een vermindering van de vraag naar olie uit de Opec-landen (Organisatie van olie-exporterende landen) betekenen van 1 miljoen vaten per dag, en een daling van de Opec-inkomsten van 15 tot 18 miljard dollar per jaar. Als de heffing doorgaat, reageren de Golfstaten met een een vermindering van de aanvoer, die wordt afgestemd met Opec, en kan oplopen tot tien procent. Daardoor loopt de prijs van olie stevig op en krijgt Opec op die manier compensatie.

De Europese Commissie had gisteren juist een voorstel gedaan aan de Samenwerkingsraad voor de Golf om de invoertarieven voor petrochemische produkten van buiten de EG sneller te verlagen. De Golfstaten willen vrije toegang voor hun produkten op de Europese markt. Dat gaat de EG te ver, want het zou het einde van de Westeuropese raffinaderijen en de petrochemische industrie betekenen. Staatssecretaris Van Rooy (economische zaken) zei vanochtend tijdens een congres in Amsterdam dat de nieuwste voorstellen van de Commissie “goede perspectieven” bieden voor overenstemming, maar ze reageerde nog niet op het nieuwe conflict met de Golfstaten.