Wankel bestand in Georgië

POTI, 22 JAN. In Georgië is sinds gisteren een wankel bestand van kracht, nadat troepen van het bewind in Tbilisi door een verdedigingslinie van aanhangers van de verdreven president Gamsachoerdia braken.

De regeringsgetrouwe troepen namen gisteren zonder veel moeite een brug over de Tschenistskali in. Bij de strijd sneuvelden aan beide kanten zes militairen. Als gevolg van de inname van de brug kwam voor de troepen van de regerende Militaire Raad de weg naar Poti vrij, het belangrijkste bolwerk van de aanhangers van Gamsachoerdia.

De Militaire Raad vaardigde na de doorbraak aan de Tschenistskali een ultimatum uit, waarin de aanhangers van Gamsachoerdia in de stad Zoegdidid, een ander bolwerk van de aanhangers van Gamsachoerdia, enkele uren kregen om de wapens neer te leggen. Met de burgemeester van Poti werd een bestand afgesproken. Later gisteren trokken in de stad tienduizend aanhangers van Gamsachoerdia in Poti de straat op om hun ongenoegen over het ultimatum en het bestand te uiten.

De afloop van het ultimatum in Zoegdidi is nog onduidelijk.

Volgens waarnemers ter plaatse hebben de volgelingen van Gamsachoerdia in elk geval geen gevolg gegeven aan het bevel de wapens in te leveren en wordt er sporadisch geschoten. Van werkelijke strijd was gisteren en vanochtend echter geen sprake. (Reuter, AFP)

Foto: Bij de recente gevechten tussen aanhangers en tegenstanders van de Georgische president Gamsachoerdia is een deel van het centrum van de Georgische hoofdstad Tbilisi ernstig beschadigd. De totale schade wordt geschat op anderhalf miljard roebel, volgens de commerciële koers rond veertien miljoen dollar. (Foto AP)