Vandalen razen door Drenthe

UTRECHT, 22 JAN. Supporters van FC Groningen hebben zondag niet één maar twee treinen vernield. Dit blijkt uit het dagrapport van de Centrale Meldkamer van de Spoorwegpolitie in Utrecht.

De groep van 100 à 120 aanhangers, op weg naar Enschede voor de wedstrijd Groningen-Twente, komt aanvankelijk niet verder dan Zwolle. Een klein aantal ontglipt daar de spoorwegpolitie en richt forse vernielingen aan in de stoptrein naar Deventer. De meesten worden teruggestuurd naar Groningen. Tien politiemensen in deze trein voelen zich zo bedreigd dat ze zich opsluiten in de bagageafdeling. Reconstructie van een dollemansrit door Drenthe.

07.30 Ruim vijftig supporters komen samen in het station van Groningen. Een aantal heeft de hele nacht doorgehaald op een house-party. Velen zijn onder invloed en hebben geen combi-kaart. De spoorwegpolitie vraagt de trein niet te laten vertrekken. Eén stel deuren hangt uit zijn voegen. De gemeentepolitie wordt om assistentie gevraagd. Er komen enkele tientallen agenten. De trein van 07.38 vertrekt niet.

08.20 De trein naar Rotterdam-Den Haag vertrekt met lichte vertraging. Vijftig supporters zijn ingestapt met de bedoeling in Zwolle over te stappen naar Enschede. Ze gooien rotjes naar reizigers en vernielen de noodrem, wat een kwartier vertraging oplevert.

08.40 Een trein met een onbekend aantal supporters vertrekt richting Zwolle.

09.52 De spoorwegpolitie vraagt assistentie van de Zwolse gemeentepolitie, die met zes man komt. Even later komen twaalf agenten van de rijkspolitie. De supporters mogen niet door naar Enschede. Ze wachten op de rest die vanuit Groningen onderweg is. Even later staan 100 tot 120 supporters op het station.

10.49 De stoptrein van Zwolle naar Deventer vertrekt met een onbekend aantal supporters. Ze zijn aan de aandacht van de spoorwegpolitie ontsnapt.

11.46 De spoorwegpolitie besluit dat de rest terug moet. Een extra trein rijdt voor om hen terug te brengen naar Groningen.

12.05 Inmiddels zijn 40 supporters aangekomen die op een combi-kaart reizen. Zij mogen wel door naar Enschede.

12.17 De extra trein met 100 à 120 supporters vertrekt naar Groningen. Zes man van de gemeentepolitie Zwolle en vier man spoorwegpolitie zorgen voor begeleiding.

12.40 Er worden vernielingen gemeld in de stoptrein van 10.49. Dertig man slopen het interieur van de rijtuigen. In Deventer stappen ze ongehinderd over.

12.43 De politie in Assen meldt een trein die voorbijraast met open deuren, waar banken "en ander materiaal' door naar buiten vliegen. De spoorwegpolitie in deze trein meldt dat de situatie uit de hand loopt. De supporters hebben bezit genomen van de cabine van de conducteur en berichten via de intercom dat ze gaan beginnen met slopen.

12.58 De tien meereizende politiemensen sluiten zich op in het bagagecompartiment. De Groningse gemeentepolitie wordt vanuit de meldkamer van de spoorwegpolitie bijgepraat. Officier van justitie M.H. Geerds in Groningen heeft intussen de NS laten weten niet te zullen meewerken aan aanhoudingen of voorgeleiding door de gemeentepolitie Groningen.

13.13 De extra trein arriveert in Groningen. De gemeentepolitie heeft alle beschikbare capaciteit ingezet om de supporters op te vangen. Velen zijn al uit de ramen geklommen en ontkomen. Niemand wordt aangehouden.

13.15 De politie in Zwolle meldt dat langs de weg naar Hoogeveen een AKI (automatische knipperlicht installatie zonder slagbomen) ligt, tegen de vlakte gesmeten door een bank. Schade: 15.000 gulden.

13.56 De trein met aan boord de veertig supporters met een combi-kaart komt in Enschede aan. Geen bijzonderheden.