UTC kondigt drastische sanering aan

NEW YORK, 22 JAN. Het Amerikaanse industriële conglomeraat United Technologies Corporation gaat drastisch saneren. Meer dan 100 fabrieken over de hele wereld worden gesloten of samengevoegd, waarbij 13.900 banen (zeven procent) moeten verdwijnen. De produktiecapaciteit vermindert met 16 procent.

De sanering, die in 1994 1,1 miljard dollar moet opbrengen, is vooral het gevolg van teruglopende opdrachten in de aanhoudende Amerikaanse recessie.

De reorganisatie kost de onderneming 1,28 miljard dollar (2,3 miljard gulden). Door het treffen van voorzieningen in het vierde kwartaal van 1991 leed het concern - leverancier van onder meer de Pratt & Whitney vliegtuigmotoren en eigenaar van de helicopterfabrikant Sikorsky en de liftenproducent Otis - een verlies van 1,22 miljard dollar. In het laatste kwartaal van 1990 behaalde United Technologies nog een winst van 169 miljoen dollar. Over het hele boekjaar was er een verlies van ruim 1 miljard dollar (1,8 miljard gulden) tegenover een winst van 750 miljoen dollar in 1990. De omzet verminderde over geheel 1991 van 21,8 miljard dollar tot 21,3 miljard dollar. (UPI, AP)