Stakers Hyundai wijken voor geweldsdreiging

ULSAN, 22 JAN. Duizenden werknemers van het Hyundai hebben vandaag hun bezetting van de autofabriek in de Zuidkoreaanse havenstad Ulsan beëindigd. De oproerpolitie hebben met meer dan duizend man de blokkades van het terrein opgeruimd.

De werknemers van Hyundai waren de bezetting een week geleden begonnen voor betere salarissen en werkomstandigheden. Zij protesteerden ook tegen het ontslag van werknemers die zich bezig hadden gehouden met vakbondswerk. De politie had gedreigd om met 10.000 man de barricaden van nieuwe auto's, banden en reserveonderdelen te bestormen. De politie was van plan de fabriek over land en zee en vanuit de lucht aan te vallen.

Hyundai schatte vorige week het produktieverlies in januari op 25.000 auto's, ter waarde van 150 miljoen dollar (220 miljoen gulden). Bij de fabriek produceren 30.000 mensen doorgaans 1,1 miljoen auto's per jaar. (AP, Reuter, UPI)