Plan voor Surinaamse evangelische basisschool

AMSTERDAM, 22 JAN. De Evangelische Broedergemeente in de Amsterdamse Bijlmermeer wil een eigen basisschool stichten. Van de 200 handtekeningen van ouders die hiervoor sinds de nieuwe normen voor de stichting van een basisschool nodig zijn, heeft de gemeente er inmiddels zo'n 150 binnen.

De Evangelische Broedergemeente telt in Amsterdam ongeveer 3000 ingeschreven leden. De meesten wonen in de Bijlmermeer, reden waarom de aanvraag voor de school zal worden ingediend bij de stadsdeelraad Amsterdam Zuidoost. Volgens ds. J. Welschen zal de school echter leerlingen uit heel Amsterdam trekken, voornamelijk Surinamers. Ongeveer 90 procent van de leden van de gemeente is van Surinaamse afkomst.

Welschen verwacht dat ook niet-ingeschreven leden belangstelling zullen tonen. Volgens een opgave van de burgerlijke stand zouden er ook nog ongeveer 7000 niet- ingeschreven leden van de Evangelische Broedergemeente in Amsterdam wonen. In heel Nederland gaat het om 15.000 ingeschreven leden bij zeven gemeenten en naar schatting een zelfde aantal niet-ingeschreven leden.

Als de aanvraag wordt goedgekeurd, zal de school waarschijnlijk in het schooljaar 1993/94 beginnen. Een woordvoerder van de stadsdeelraad zei niet te weten hoeveel kans de aanvraag maakt. Eerder heeft de kerk verzoeken van ouders om een eigen school afgehouden, uit angst dat er dan een "zwarte school' zou ontstaan. Volgens Welschen weegt dat argument inmiddels niet meer op tegen de grote behoefte aan een eigen school.