Perrier verzet zich tegen overname door Nestlé, prefereert BSN

PARIJS, 22 JAN. Source Perrier, de Franse mineraalwaterfabrikant, heeft gisteren het openbare overnamebod van het Zwitserse Nestlé-concern afgewezen. Nestlé en de Franse bank Indosuez zijn bereid ruim 13 miljard franc (ruim vier miljard gulden) te betalen voor de groep Perrier, die gecontroleerd wordt door de Italiaanse familie Agnelli (Fiat).

President-directeur Jacques Vincent van Perrier en van de holding Exor, die voor 35 procent eigenaar is van Perrier, veroordeelde het overnamebod van Nestlé als een project "dat tot doel heeft Perrier op te delen tussen Nestlé en BSN'. BSN is het grootste Franse voedselconcern, dat in het gevecht om Perrier de zijde van Nestlé heeft gekozen. Nestlé is bereid het mineraalwater Volvic, dat eigendom is van Perrier, over te doen aan BSN.

BSN-directeur Antoine Riboud maakte tegelijkertijd duidelijk dat de Agnelli's geen groter aandeel in zijn onderneming zullen krijgen dan de 5,8 procent waarover de Italiaanse groep nu beschikt.

De Agnelli-groep beschikt over sterke troeven in het gevecht om Perrier, dat ook belangen heeft in kaas (de beroemde Caves de Roquefort), wijn (Château Margaux) en vastgoed. De investeringsmaatschappij van de Agnelli's, Ifint, heeft 35 procent in handen van de aandelen Exor, de holding die Perrier controleert. Corine Mentzelopoulos, dochter van de oprichter van Exor en bondgenoot van de familie Agnelli, is voor 17 procent eigenaar van de holding.

Exor beschikt samen met de Franse papier en verpakkingsproducent Saint Louis over 49,3 procent van het kapitaal van Perrier. Saint Louis nam onlangs een aandelenpakket van Perrier over, een manoeuvre waarmee directeur Vincent zich wilde indekken tegen een overname door Nestlé, waarvan al weken sprake was. De Agnelli's beschikken dus over de meerderheid in de "moeder' (Exor) en over een bijna-meerderheid in de "dochter' (Perrier). Agnelli bracht onlangs een bod van ruim vijf miljard franc uit op de overige aandelen-Exor.

In Parijse beurskringen wordt er rekening mee gehouden dat Nestlé en de Agnelli's het uiteindelijk op een akkoord zullen gooien. De Italiaanse groep zou zich tevreden kunnen stellen met Château Margaux en de vastgoedbelangen van Perrier, en tevens een zoete winst van circa 340 miljoen franc kunnen opstrijken door de verkoop van haar aandelen Perrier. Nestlé is bereid 1475 franc per Perrier-aandeel te betalen, terwijl datzelfde aandeel in de Agnelli-boekhouding voor 1200 franc is opgenomen.

Nestlé lijkt zijn operatie goed te hebben voorbereid. Zo verklaarden de Zwitsers dat ze bereid zijn Caves de Roquefort over te doen aan Crédit Agricole, een toezegging die positief ontvangen werd. Voor veel Fransen moet Caves de Roquefort Frans blijven, wat niet zeker is als de Italiaanse groep controle over Perrier zou verwerven.

Bij de overnameoperatie heeft Nestlé zich bovendien verzekerd van een invloedrijke Franse bondgenoot, de Banque Indosuez. Samen hebben ze voor de overname een gemeenschappelijke onderneming opgericht, Demilac. Ze zullen elk de helft van de overname betalen. Nestlé liet in dit verband weten dat het vier miljard Zwitserse franc in kas heeft. Tenslotte kregen de Zwitsers ook BSN aan hun zijde met de toezegging dat BSN het merk Volvic mag overnemen. Nestlé lijkt dus aanmerkelijk meer Franse belanghebbenden gelukkig te kunnen maken dan de Agnelli-groep.

Mineraalwater - een sterke groeimarkt in Frankrijk en Europa - speelt een grote rol in dit financiele en juridische gevecht. Nestlé, dat met de merken Vittel en Hepar 20 procent van de Franse markt heeft, wil "een belangrijke rol spelen in deze sector', aldus president-directeur Reto Domeniconi van Nestlé. Nestlé wil Volvic (marktaandeel 10-12 procent) verkopen aan BSN, dat met Evian en Badoit ongeveer 30 procent van de omzet aan mineraalwater in Frankrijk heeft. De overname van Perrier, dat 40 procent van de markt in handen heeft, zou Nestlé namelijk een dominante positie op de Franse markt geven, hetgeen problemen met de Europese Commissie zou kunnen opleveren en de Commissie waakt tegen monopolievorming.