Ontwikkelingshulp aan Indonesië hervat

DEN HAAG, 22 JAN. Nederland hervat de ontwikkelingshulp aan Indonesië, die na een schietpartij van het Indonesische leger op 12 november in Oost-Timor werd opgeschort. Dit heeft een woordvoerder van minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) meegedeeld.

De Nederlandse regering acht de maatregelen van de Indonesische regering met betrekking tot Oost-Timor “hoopgevend”, schrijft minister Van den Broek (buitenlandse zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij de actie van het leger begin november in de Oosttimorese hoofdstad Dili vielen ruim 50 doden. Het officiële dodental was aanvankelijk 19, maar werd later gecorrigeerd. Die correctie komt volgens Buitenlandse Zaken overeen met berichten uit andere bronnen. De Nederlandse regering vertrouwt er wel op dat de speciale afgezant van de VN, zoals is toegezegd, ook inderdaad door de Indonesische regering in Oost-Timor wordt toegelaten. Mocht dat niet het geval zijn dan zal Den Haag zich met de EG-partners beraden op verdere stappen.

Onze redactie buitenland voegt hier aan toe: Intussen houdt Indonesië nog altijd 56 Oosttimorezen vast voor ondervraging over de gebeurtenissen van 12 november. Jakarta verdenkt hen ervan te sympathiseren met de afscheidingsbeweging Fretilin, die door de autoriteiten wordt beschuldigd van het uitlokken van de schietpartij.

Een rechtbank in Jakarta veroordeelde gisteren een Oosttimorese tot zeven jaar cel wegens het doorspelen van militaire gegevens aan Portugal, waar Oost-Timor tot 1975 deel van uitmaakte. De vrouw bekende vorig jaar juni twee documenten te hebben gestolen. De informatie daarin was niet geheim: een vraaggesprek met de plaatselijke gouverneur en het verslag van de aankomst van een VN-missie, maar Indonesië meent dat de "spionage' een onderdeel vormde van een anti-regeringscampagne die op 12 november tot een hoogtepunt kwam.

Portugal heeft het proces in felle bewoordingen gekritiseerd en gezegd dat Indonesië de schuld aan het bloedbad probeert af te wentelen. Volgens Lissabon worden de gevangen genomen Oosttimorezen gemarteld om hen tot bekentenissen te dwingen.