Olieproduktie van Saoedi's en emiraten omlaag

ROTTERDAM, 22 JAN. Saoedi-Arabië, de grootste olie-exporteur ter wereld en het belangrijkste lid van de organisatie van olie-exporterende landen (Opec), en de Verenigde Arabische Emiraten hebben in navolging van zes andere olielanden besloten tot een produktievermindering om de prijs voor hun belangrijkste exportprodukt omhoog te krijgen.

De Saoedische olieminister Hisham Nazer maakte gisteren bekend dat zijn land met onmiddellijke ingang de produktie met 100.000 vaten per dag (bijna 1,2 procent) terugschroeft. De Verenigde Arabische Emiraten besloten 50.000 vaten per dag minder op de markt te brengen. Saoedi-Arabië produceerde de afgelopen maanden ongeveer 8,35 miljoen vaten per dag, exclusief de olie die samen met Koeweit uit de Neutrale Zone wordt gehaald, en de emiraten 2,5 miljoen vaten per dag.

Ook het Golfstaatje Qatar doet mee met de beperking door vanaf vandaag 35.000 vaten, ofwel 10 procent van zijn dagproduktie, minder te leveren. De totale vrijwillige produktievermindering door acht van de dertien Opec-landen bedraagt nu 385.000 vaten per dag, bijna 1,6 procent van de 24,2 miljoen vaten die Opec tot nu toe dagelijks leverde.

Volgens marktanalisten is echter een vermindering van zeker 5 procent nodig om de gemiddelde prijs voor de Opec-olie te doen stijgen, omdat er nog steeds een ruim aanbod op de markt is en de voorraden momenteel groot zijn. De huidige vermindering zou niet meer dan een psychologisch effect op de markt teweegbrengen. Een Rotterdamse handelaar zei vanochtend dat de markt teleurgesteld reageert. “Een produktievermindering van 1 tot 1,5 miljoen vaten per dag is in dit stadium het minimum om de prijs omhoog te krijgen.”

Op 12 februari komen de Opec-ministers in Genève bijeen om het gezamenlijk produktieniveau voor het tweede kwartaal van dit jaar te bespreken. Nieuwe beperkingen zijn dan onvermijdelijk omdat de vraag in het voorjaar daalt.

Vorige week was de gemiddelde prijs voor Opec-olie gedaald tot 16,66 dollar per vat, terwijl de minimum-richtprijs van het kartel 21 dollar bedraagt. Op de Europese spotmarkt (prompte levering) werd gisteren een nog lagere prijs genoteerd: 14,75 dollar per vat. Ondanks de vrijwillige produktiebeperkingen van acht Opec-landen daalde ook de prijs voor Noordzee-olie ("Brent') gisteren op de termijnmarkt in Londen nog tot 17,76 dollar per vat. Maandagmiddag sloot de notering nog op 18,01 dollar. Vanochtend bleef de prijs voor termijncontracten onveranderd.

De Saoedische olieminister Nazer verklaarde zijn besluit volgens het officiële Saoedische persbureau SPA “uit ons streven om het aanbod en de vraag op de oliemarkt in evenwicht te houden”. “We hopen dat de zaken door deze maatregel zullen terugkeren tot normale verhoudingen”, aldus Nazer, die “geen sterke redenen” zag voor een sterke daling van de olieprijs, omdat de gepubliceerde produktiecijfers van Opec volgens hem hoger zijn dan het werkelijke produktieniveau. Hij noemde echter geen cijfers die volgens hem realistisch zouden zijn.