"Nieuwe lening in strijd met sancties'; ANC protesteert tegen staatslening Zuid-Afrika

JOHANNESBURG, 22 JAN. Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft grote bezwaren tegen de staatslening van 250 miljoen ECU, die de Zuidafrikaanse regering in Europa op de financiële markt probeert binnen te halen.

In een gisteren uitgegeven verklaring waarschuwt het ANC dat een toekomstige “democratische” regering in Zuid-Afrika, waarvan het zelf vrijwel zeker deel zal uitmaken, de financiële verplichtingen die de zittende regering-De Klerk nu nog aangaat, opnieuw zal beoordelen. De nieuwe staatslening is volgens het ANC in strijd met de nog bestaande financiële sancties tegen Zuid-Afrika.

Het protest past in de politieke strategie van het ANC om de beleidsruimte voor de regering-De Klerk zo gering mogelijk te maken. De zittende regering vertegenwoordigt de blanke minderheid en is daarom volgens het ANC “niet legitiem”.

Vorig jaar verzette de bevrijdingsbeweging zich tegen de succesvolle staatslening van 400 miljoen D-mark en een lening die de Zuidafrikaanseontwikkelingsorganisatie Independent Development Trust in het buitenland wilde afsluiten om nieuwe scholen te financieren. De secretaris-generaal van het ANC, Cyril Ramaphosa, zorgde in oktober voor een schok in de financiële wereld door te verklaren dat een ANC-regering de rentepercentages en betalingstermijnen van bestaande staatsleningen opnieuw zal overwegen.

Het ANC is bang in de toekomst met gebonden handen te moeten regeren, als Zuid-Afrika nu grote financiële verplichtingen aangaat. De organisatie zal pas akkoord gaan met de opheffing van alle financiële sancties, wanneer een interim-regering van álle partijen is aangetreden. In de verklaring stelt het ANC dat de regering “de economische opties van een toekomstige regering probeert te beperken door de economie een zware schuldenlast op te leggen”.

De uitgifte van de Zuidafrikaanse staatslening op de Europese kapitaalmarkt wordt verzorgd door de Banque Paribas en de Swiss Bank Corporation. De rente bedraagt 10,375 procent voor vijf jaar, hetgeen aanmerkelijk hoger is dan de rente op staatsleningen voor politiek minder "gevoelige' landen.

Het Zuidafrikaanse ministerie van financiën zei in een reactie dat de lening is bedoeld ter financiering van de begroting, “die in toenemende mate wordt gebruikt voor de de minder bedeelden in de samenleving”.

    • Peter ter Horst