Moskou: lancering van SS-19 was routine

MOSKOU, 22 JAN. Russische functionarissen hebben berichten in de krant Izvestia bevestigd dat op 20 december van het afgelopen jaar een intercontinentale raket van het type SS-19 is gelanceerd, maar defensiefunctionarissen van het Gemenebest van onafhankelijke staten spraken van een routine-oefening.

In een afzonderlijke verklaring heeft de president van Kazachstan, Noersoeltan Nazarbajev, ontkend dat de raket, die werd gelanceerd vanaf de basis Baikonoer, voor militaire doeleinden werd gelanceerd. Volgens het persbureau TASS, dat functionarissen van het ministerie van defensie in Moskou citeert, was de lancering niet in strijd met het verdrag ter beperking van de strategische bewapening (START), zoals in Westerse kringen wel is verondersteld.

De raketbasis in Baikonoer behoorde toe aan de voormalige Sovjet-Unie, maar is overgenomen door Kazachstan, dat op 21 december van het afgelopen jaar tot het gemenebest toetrad. In het Westen wordt de lancering van de SS-19, die later gevolgd zou zijn door de lancering van een SS-18, gezien als bewijs van het feit dat het beheer van de strategische kernwapens nog altijd in centrale handen is. De twee raketten zouden tijdens hun vlucht gecodeerde signalen naar de basis hebben geseind, wat in het kader van het START-verdrag verboden is. Er bevonden zich geen kernkoppen in de gelanceerde wapens. De SS-19 kan zes kernkoppen vervoeren, de SS-18 tien stuks.

De Amerikaanse onder-minister van buitenlandse zaken Reginald Bartholomew, die thans een rondreis maakt door het gemenebest, kwam gisteren aan in de Kazachstaanse hoofdstad Alma-Ata. Hij zal daar besprekingen voeren over de strategische en tactische kernwapens die in die republiek zijn gelegerd. Radio Moskou en het persbureau TASS meldden dat de Russische president, Boris Jeltsin, gisteren vijf uur lang besprekingen heeft gevoerd met nucleaire deskundigen om te komen tot een systeem van een wereldwijd beheer van de produktie, de opslag en de vernietiging van kernwapens. (AP, AFP)